Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de “que els aliments siguin la vostra medicina…”?

Segurament ja sabeu que es recomana consumir 3 racions de fruita i 2 de verdura al dia (ara diuen que si són més, encara millor, i segurament és cert). Sí, ho heu llegit bé: hauríem de menjar verdura cada dia… i més d’un cop al dia!

Si no hi ha problemes digestius que ho impedeixin, val la pena que una de les racions de verdura que consumim sigui crua; d’aquesta manera podrem aprofitar al màxim les vitamines i minerals que ens ajudaran a prevenir grips i refredats.

Verdura crua de temporada, ecològica i ben condimentada

Ara a l’hivern, per evitar que la verdura crua produeixi sensació de fred (especialment si sou persones molt fredoliques) o que resulti difícil de digerir, és molt recomanable afegir algunes espècies o condiments: el gingebre, l’all, la canyella, el comí, la farigola, etc. ens ajudaran a digerir millor i a compensar la fredor de la verdura crua.

També és important que les verdures que consumim siguin de temporada i, si és possible, ecològiques. Aquestes, com que són les que suporten les inclemències del temps d’hivern, són les que ens ajudaran a mantenir-nos en forma per evitar o superar virus i refredats.

El que jo acostum a recomanar és que aquesta verdura crua es mengi a l’hora de dinar, perquè la podrem digerir millor que si la menjam abans d’anar al llit. Les preparacions tipus cremes o sopes de verdura les podem reservar per al vespre: ben calentetes, ens ajuden a relaxar-nos i a dormir millor

Més enllà de les amanides…

Una de les maneres que ens venen abans al cap si pensam en com menjar la verdura sense coure és en forma d’amanida, però també la podem presentar d’altres maneres:

  • verdura tallada a tires (tipus crudités) per a hummus, guacamole, etc. Podem fer tires d’api, pastanaga, rave, fonoll, ceba…
  • en forma de carpaccio: de carxofes, de fonoll, de bolets…
  • en forma de germinats, per afegir a entrepans, amanides, cremes…
  • fulles d’escarola, ruca, rave, canonges, espinacs, etc. en entrepans, torrades…
  • liquats o batuts de verdura i fruita (poma, api i espinacs; taronja i pastanaga; alvocat, poma i llimona…)

Tanmateix, si parlam de verdura crua, no podem deixar de banda les amanides, així que avui us en propòs una d’hivernal i ben acolorida (senyal que aporta vitamines i antioxidants) que combina fruita i verdura de temporada.

Amanida d’escarola, api, magrana i taronja

Ingredients:

  • escarola
  • troncs d’api amb les fulles
  • magrana
  • taronja
  • Per amanir: oli de sèsam, gingebre fresc ratllat o en pols, salsa de soja

Rentau i tallau l’escarola (ben escorreguda) i l’api a trossets. Posau-los en un bol i afegiu-hi els grans de la magrana i la taronja tallada a trossos petits. Mesclau-ho bé i amaniu-ho un parell de minuts abans de menjar.

 

Salut al plat… i bon any!

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: amanides

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina d'hivern

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina de primavera-estiu: crema freda de cogombre

Publicat dia 27 maig 2015

Voleu estar més guapos per dins i per fora? Si és així, no dubteu a aprofitar una de les hortalisses més refrescants que tenim de temporada: els cogombres. Ara que les temperatures començaran a pujar, els cogombres són una excusa…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera: crema d’espàrrecs amb mill

Publicat dia 17 abril 2015

Avui sí que fa un dia de primavera de veres! Teniu ganes de continuar aprofitant la temporada d’espàrrecs? L’altre dia ja us vaig parlar d’aquesta verdura, avui us propòs de fer-ne una crema amb mill, un cereal que val molt…

Llegeix-ne més

Comenta