Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la carabassa.

Per què és tan bona la carabassa?

  • És beneficiosa per a la vista, perquè conté betacarotens que protegeixen de les cataractes i milloren la visió nocturna.
  • També conté vitamina C i E, per la qual cosa es considera un potent antioxidant i ajuda en la prevenció contra el càncer.
  • A més, les vitamines que conté ens ajuden a mantenir la pell en bon estat i a protegir les mucoses.
  • Té propietats diürètiques i laxants i es digereix molt fàcilment, per això és un dels primers aliments que es poden introduir en l’alimentació dels infants.

Com es pot menjar la carabassa?

  • Es pot fer crua (tallada ben prima o a tires) en amanides.
  • És bona al forn, al vapor, fregida… com si fossin patates.
  • Per fer pastissos dolços o salats, bunyols…
  • Es pot saltejar barrejada amb altres verdures, llegums o cereals.
  • I també és un ingredient excel·lent per fer estofats, sopes, purés…

Avui us propòs una crema que inclou altres ingredients d’aquesta temporada de tardor: els moniatos i els rossinyols. Així que ja ho sabeu, si us donen carabasses, lluny d’amoïnar-vos, podeu aprofitar per fer una crema tan nutritiva i deliciosa com aquesta.

Crema de carabassa i moniato amb rossinyols

Ingredients:

  • Ceba
  • Carabassa
  • Moniato
  • Llorer
  • Aigua
  • Oli d’oliva verge
  • Sal i pebre bo (negre)
  • Rossinyols
  • All i julivert

Preparació:

Saltejau la ceba tallada a mitges llunes en oli d’oliva amb un pessic de sal. Quan estigui daurada, afegiu-hi la carabassa i el moniato tallats a daus. Cobriu-ho amb aigua i afegiu-hi una fulla de llorer. Retirau el llorer, afegiu-hi un pessic de pebre i triturau-ho amb el minipimer.

A part, sofregiu els rossinyols amb un pessic de sal. Quan hagin deixat anar tota l’aigua, afegiu-hi un raig d’oli i l’all trinxat. Quan siguin ben cuits, afegiu-hi julivert trinxat, rectificau de sal i remanau-ho bé.

Serviu la crema i afegiu 1 o 2 cullerades de bolets a cada plat o bol.

Salut al plat… i bona tardor!

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina de tardor

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor. Mongetes azuki, un gran aliment medicinal

Publicat dia 30 octubre 2015

Coneixeu les mongetes azuki? Són unes mongetes vermelles típiques de la gastronomia japonesa i molt valorades en la medicina oriental per les seves propietats depuratives i desintoxicants, sobretot per la gran capacitat que tenen d’afavorir el funcionament dels ronyons. En…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina tradicional

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera: espàrrecs i altres verdures de temporada

Publicat dia 27 març 2015

Encara fa una mica de fred però el sol ja llueix i se sent olor de primavera. L’arribada d’aquesta estació és un moment de renovació i creixement perquè aporta una energia que convida a l’obertura i el moviment. Per això,…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes i cremes

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Comenta