Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

Cuina de primavera: espàrrecs i altres verdures de temporada

Encara fa una mica de fred però el sol ja llueix i se sent olor de primavera. L’arribada d’aquesta estació és un moment de renovació i creixement perquè aporta una energia que convida a l’obertura i el moviment. Per això, des d’un punt de vista nutricional, la primavera és una bona època per fer dejunis o depuracions que ajuden a netejar l’organisme de tot allò que hem anat acumulant durant l’hivern, època que afavoreix la interiorització i l’acumulació (menjam aliments més calòrics, sortim menys a l’exterior…).

Sembla que tot això els nostres pares, avis i rebesavis ja ho sabien i ho duien a la pràctica, encara que fos per motius que no tenien res a veure amb la salut i els bons hàbits alimentaris. Segur que heu sentit a parlar dels dies d’abstinència o de dejuni típics de la quaresma en què no es podia menjar carn o es reduïa la ingesta d’aliments.

Efectivament, per depurar l’organisme i ajudar el fetge a treballar bé es pot optar per fer un dejuni d’uns dies o una depuració (molt millor si és pautat per un especialista). En tot cas, el que és molt recomanable i beneficiós per a tothom és augmentar el consum de verdures i hortalisses de temporada i disminuir el d’aliments d’origen animal.

Una de les verdures que sovint s’empren per fer dietes depuratives i que creixen amb l’arribada de la primavera són els espàrrecs. Segons diu el refrany, al mes d’abril estaran en el millor moment: ”l’espàrrec, l’abril per mi, el maig per tu, i el juny, per ningú”. Enguany, com que ha plogut tant, ja fa dies que se’n troben molts de silvestres, que són els que concentren més nutrients i aporten més beneficis. Val la pena que ho aprofiteu i no en deixeu passar el temps!

foto: Gabriel Lacomba @lacomba

Per què va bé menjar espàrrecs?

  • La propietat principal d’aquesta verdura és la seva capacitat diürètica. Això fa que sigui molt indicada en casos d’hipertensió, de retenció de líquids i en dietes d’aprimament. S’ha de tenir en compte que les persones amb insuficiència renal els han de consumir amb precaució i moderació.
  • Els espàrrecs contenen molta fibra que ajuda a regular el trànsit intestinal i facilita la digestió. També aporten substàncies alcalines que neutralitzen l’acidesa dels aliments proteics.
  • Tenen moltes substàncies antioxidants, per la qual cosa són útils per lluitar contra els radicals lliures que acumulam a causa de l’estrès, la contaminació, la mala alimentació, etc.
  • També cal destacar-ne el contingut d’àcid fòlic, que intervé en la formació de cèl·lules i de glòbuls vermells, i de provitamina A, que ajuda a mantenir una bona visió.

Perquè pugueu aprofitar tots aquest beneficis, avui us deix una recepta tradicional que duu espàrrecs i moltes altres verdures de temporada. La recull Antoni Tugores en el seu fantàstic llibre Memòria de la cuina mallorquina. Segons explica l’autor, es tracta d’un plat que es feia a principis del segle XX, a l’antiga possessió de Monnàber (Campanet-Fornalutx), sobretot els divendres de quaresma… ben adient, doncs, per al dia d’avui.

Freixura del divendres

Ingredients: patates; verdures variades: carxofes, coliflor, pèsols, tirabecs, faves tendres, espàrrecs, tronxos de bleda, grells (ceba tendra) amb les seves cues; fonoll tendre, oli, sal, pebrebò (pebre negre), pebre bord coent (pebre vermell picant).

Preparació: es comença fent una paellada de patata tallada a daus petits. Una vegada cuita, la reservam dins una greixonera (cassola de fang). En feim una altra amb les verdures que tinguem a l’abast (els ingredients poden variar en funció de les verdures de què disposem) incorporant-les a la paella per ordre segons el temps de cocció. Posam les verdures amb la patata i ho condimentam amb sal, pebre bord, pebrebò i el fonoll tendre tallat molt petit.

Com us deia, els nostres avantpassats, molt més connectats amb la natura que nosaltres, sabien aprofitar els aliments que tenien a l’abast en cada moment i feien receptes delicioses i saludables com aquesta. Esper que us agradi!

 

Salut al plat… i bona primavera!

 

 

 

 

 

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina de primavera

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina tradicional

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Un tresor de la nostra cuina: salsa de calçots

Publicat dia 19 març 2015

Ja fa dies que ha començat la temporada de calçots però encara hi som ben a temps. Val la pena aprofitar per gaudir d’aquests germans de les cebes que, a més de ser boníssims, tenen reconegudes propietats medicinals: són molt…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Comenta