Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes d’abril: la carxofa.

Ja sabeu que aquesta època de l’any és un bon moment per “fer neteja” i començar dietes depuratives o d’aprimament. Segons la medicina oriental, amb la primavera arriba el moment de tenir cura del fetge i ajudar-lo a eliminar les toxines que pot haver acumulat durant l’hivern i la tardor.

I què hi tenen a veure les carxofes, amb tot això? Doncs que són unes excel·lents aliades del fetge i, de retruc, aporten molts beneficis a tot l’organisme:

  • Protegeixen el fetge i l’ajuden en les seves funcions de desintoxicació i eliminació. Per això les carxofes poden ser de gran ajuda en casos d’acne, síndrome premenstrual, al·lèrgies…
  • També disminueixen els nivells de greixos en sang i, per tant, són recomanables en cas de colesterol elevat o hepatitis
  • Com que són depuratives i contenen molta fibra, són molt adequades en les dietes d’aprimament.
  • També ajuden en cas de retenció de líquids perquè són diürètiques.
  • Augmenten la secreció de bilis i eviten la formació de càlculs, cosa que estimula i facilita els processos digestius.

A més de ser boníssimes de gust, les carxofes accepten preparacions culinàries molt diverses.

Com podem preparar les carxofes?

  • Crues, en amanida o en carpaccio
  • A la planxa o al forn, amb llimona i herbes
  • Saltejades amb all
  • Al vapor o bullides (acompanyades d’una salsa pesto, d’una vinagreta, de maionesa…)
  • Arrebossades o fregides
  • Poden ser un bon entrant, totes soles o amb altres verdures, i també I les podem fer servir com a ingredient en truites, arrossos, plats de pasta o altres cereals (mill, quinoa…) sopes, cremes, estofats… I combinen perfectament tant amb carn com amb peix. Què més es pot demanar?

Per si encara us falten idees, avui us deix un plat d’aquells tan bons de la cuina tradicional que combina productes de la terra i de la mar: lluç amb cloïsses i carxofes, o carxofes amb lluç i cloïsses, com us agradi més. Jo, ja us ho podeu imaginar, m’estim més aquesta segona opció ;).

Ingredients:

  • Carxofes (1 per persona, sigueu generosos)
  • Llimona
  • Lluç a filets o a rodanxes
  • Cloïsses
  • Ceba
  • Farina de blat de moro
  • Aigua (per a 4 persones, necessitareu aproximadament 1 tassó (got) d’aigua i 1 cullerada sopera de farina)
  • Oli d’oliva verge
  • Sal i pebre negre

 

 

Preparació:

Rentau les carxofes, treis la part dura del tronc i les fulles exteriors i tallau-les en vuit. Ruixau-les amb unes gotes de suc de llimona. Sofregiu-les en una cassola de fang amb oli d’oliva a foc lent i quan siguin una mica rosses, afegiu-hi la ceba picada, sal i pebre. Quan la ceba sigui ben cuita, afegiu-hi els trossos de lluç i l’aigua amb la farina diluïda (per espesseir el brou que quedi). Deixau-ho fer xup-xup uns minuts amb la cassola tapada per acabar de coure el peix i al final de la cocció afegiu-hi les cloïsses. Apagau el foc i deixau-ho reposar un parell de minuts amb la cassola tapada.

 

Salut al plat… i bona entrada de primavera!

 

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina de primavera

Cuina de primavera-estiu: crema freda de cogombre

Publicat dia 27 maig 2015

Voleu estar més guapos per dins i per fora? Si és així, no dubteu a aprofitar una de les hortalisses més refrescants que tenim de temporada: els cogombres. Ara que les temperatures començaran a pujar, els cogombres són una excusa…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera: crema d’espàrrecs amb mill

Publicat dia 17 abril 2015

Avui sí que fa un dia de primavera de veres! Teniu ganes de continuar aprofitant la temporada d’espàrrecs? L’altre dia ja us vaig parlar d’aquesta verdura, avui us propòs de fer-ne una crema amb mill, un cereal que val molt…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Comenta