Despr茅s de molts dies sense escriure, m鈥檋i torn a posar amb l鈥檌nici de la primavera per recordar les bondats d鈥檜na de les verdures que ja fa dies que ens acompanya per貌 que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes d鈥檃bril: la carxofa.
Ja sabeu que aquesta 猫poca de l鈥檃ny 茅s un bon moment per 鈥渇er neteja鈥 i comen莽ar dietes depuratives o d鈥檃primament. Segons la medicina oriental, amb la primavera arriba el moment de tenir cura del fetge i ajudar-lo a eliminar les toxines que pot haver acumulat durant l鈥檋ivern i la tardor.
I qu猫 hi tenen a veure les carxofes, amb tot aix貌? Doncs que s贸n unes excel路lents aliades del fetge i, de retruc, aporten molts beneficis a tot l鈥檕rganisme:
- Protegeixen el fetge i l鈥檃juden en les seves funcions de desintoxicaci贸 i eliminaci贸. Per aix貌 les carxofes poden ser de gran ajuda en casos d鈥檃cne, s铆ndrome premenstrual, al路l猫rgies…
- Tamb茅 disminueixen els nivells de greixos en sang i, per tant, s贸n recomanables en cas de colesterol elevat o hepatitis
- Com que s贸n depuratives i contenen molta fibra, s贸n molt adequades en les dietes d鈥檃primament.
- Tamb茅 ajuden en cas de retenci贸 de l铆quids perqu猫 s贸n di眉r猫tiques.
- Augmenten la secreci贸 de bilis i eviten la formaci贸 de c脿lculs, cosa que estimula i facilita els processos digestius.
A m茅s de ser bon铆ssimes de gust, les carxofes accepten preparacions culin脿ries molt diverses.
Com podem preparar les carxofes?
- Crues, en amanida o en carpaccio
- A la planxa o al forn, amb llimona i herbes
- Saltejades amb all
- Al vapor o bullides (acompanyades d鈥檜na salsa pesto, d鈥檜na vinagreta, de maionesa…)
- Arrebossades o fregides
- Poden ser un bon entrant, totes soles o amb altres verdures, i tamb茅 I les podem fer servir com a ingredient en truites, arrossos, plats de pasta o altres cereals (mill, quinoa…) sopes, cremes, estofats… I combinen perfectament tant amb carn com amb peix. Qu猫 m茅s es pot demanar?
Per si encara us falten idees, avui us deix un plat d鈥檃quells tan bons de la cuina tradicional que combina productes de la terra i de la mar: llu莽 amb clo茂sses i carxofes, o carxofes amb llu莽 i clo茂sses, com us agradi m茅s. Jo, ja us ho podeu imaginar, m鈥檈stim m茅s aquesta segona opci贸 ;).
- Carxofes (1 per persona, sigueu generosos)
- Llimona
- Llu莽 a filets o a rodanxes
- Clo茂sses
- Ceba
- Farina de blat de moro
- Aigua (per a 4 persones, necessitareu aproximadament 1 tass贸 (got) d鈥檃igua i 1 cullerada sopera de farina)
- Oli d鈥檕liva verge
- Sal i pebre negre
Preparaci贸:
Rentau les carxofes, treis la part dura del tronc i les fulles exteriors i tallau-les en vuit. Ruixau-les amb unes gotes de suc de llimona. Sofregiu-les en una cassola de fang amb oli d鈥檕liva a foc lent i quan siguin una mica rosses, afegiu-hi la ceba picada, sal i pebre. Quan la ceba sigui ben cuita, afegiu-hi els trossos de llu莽 i l鈥檃igua amb la farina dilu茂da (per espesseir el brou que quedi). Deixau-ho fer xup-xup uns minuts amb la cassola tapada per acabar de coure el peix i al final de la cocci贸 afegiu-hi les clo茂sses. Apagau el foc i deixau-ho reposar un parell de minuts amb la cassola tapada.
Salut al plat… i bona entrada de primavera!