Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Despr茅s de molts dies sense escriure, m鈥檋i torn a posar amb l鈥檌nici de la primavera per recordar les bondats d鈥檜na de les verdures que ja fa dies que ens acompanya per貌 que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes d鈥檃bril: la carxofa.

Ja sabeu que aquesta 猫poca de l鈥檃ny 茅s un bon moment per 鈥渇er neteja鈥 i comen莽ar dietes depuratives o d鈥檃primament. Segons la medicina oriental, amb la primavera arriba el moment de tenir cura del fetge i ajudar-lo a eliminar les toxines que pot haver acumulat durant l鈥檋ivern i la tardor.

I qu猫 hi tenen a veure les carxofes, amb tot aix貌? Doncs que s贸n unes excel路lents aliades del fetge i, de retruc, aporten molts beneficis a tot l鈥檕rganisme:

  • Protegeixen el fetge i l鈥檃juden en les seves funcions de desintoxicaci贸 i eliminaci贸. Per aix貌 les carxofes poden ser de gran ajuda en casos d鈥檃cne, s铆ndrome premenstrual, al路l猫rgies…
  • Tamb茅 disminueixen els nivells de greixos en sang i, per tant, s贸n recomanables en cas de colesterol elevat o hepatitis
  • Com que s贸n depuratives i contenen molta fibra, s贸n molt adequades en les dietes d鈥檃primament.
  • Tamb茅 ajuden en cas de retenci贸 de l铆quids perqu猫 s贸n di眉r猫tiques.
  • Augmenten la secreci贸 de bilis i eviten la formaci贸 de c脿lculs, cosa que estimula i facilita els processos digestius.

A m茅s de ser bon铆ssimes de gust, les carxofes accepten preparacions culin脿ries molt diverses.

Com podem preparar les carxofes?

  • Crues, en amanida o en carpaccio
  • A la planxa o al forn, amb llimona i herbes
  • Saltejades amb all
  • Al vapor o bullides (acompanyades d鈥檜na salsa pesto, d鈥檜na vinagreta, de maionesa…)
  • Arrebossades o fregides
  • Poden ser un bon entrant, totes soles o amb altres verdures, i tamb茅 I les podem fer servir com a ingredient en truites, arrossos, plats de pasta o altres cereals (mill, quinoa…) sopes, cremes, estofats… I combinen perfectament tant amb carn com amb peix. Qu猫 m茅s es pot demanar?

Per si encara us falten idees, avui us deix un plat d鈥檃quells tan bons de la cuina tradicional que combina productes de la terra i de la mar: llu莽 amb clo茂sses i carxofes, o carxofes amb llu莽 i clo茂sses, com us agradi m茅s. Jo, ja us ho podeu imaginar, m鈥檈stim m茅s aquesta segona opci贸 ;).

Ingredients:

  • Carxofes (1 per persona, sigueu generosos)
  • Llimona
  • Llu莽 a filets o a rodanxes
  • Clo茂sses
  • Ceba
  • Farina de blat de moro
  • Aigua (per a 4 persones, necessitareu aproximadament 1 tass贸 (got) d鈥檃igua i 1 cullerada sopera de farina)
  • Oli d鈥檕liva verge
  • Sal i pebre negre

 

 

Preparaci贸:

Rentau les carxofes, treis la part dura del tronc i les fulles exteriors i tallau-les en vuit. Ruixau-les amb unes gotes de suc de llimona. Sofregiu-les en una cassola de fang amb oli d鈥檕liva a foc lent i quan siguin una mica rosses, afegiu-hi la ceba picada, sal i pebre. Quan la ceba sigui ben cuita, afegiu-hi els trossos de llu莽 i l鈥檃igua amb la farina dilu茂da (per espesseir el brou que quedi). Deixau-ho fer xup-xup uns minuts amb la cassola tapada per acabar de coure el peix i al final de la cocci贸 afegiu-hi les clo茂sses. Apagau el foc i deixau-ho reposar un parell de minuts amb la cassola tapada.

 

Salut al plat… i bona entrada de primavera!

 

Receptes similars: alimentaci贸 equilibrada

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem comen莽at l鈥檃ny amb virus que es passegen pertot arreu, aix铆 que 茅s un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a m茅s d鈥檃judar-nos a equilibrar la dieta, refor莽a el sistema immunitari. Us sona all貌 de…

Llegeix-ne més

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Id貌 aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que 茅s bon铆ssima, molt nutritiva i s煤per saludable. Per qu猫 茅s tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que s贸n l’ingredient b脿sic…

Llegeix-ne més

Receptes similars: alimentaci贸 estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de refor莽ar el sistema immunitari i nodrir-nos b茅 per preparar l鈥檕rganisme per al fred de l鈥檋ivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que 茅s una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i tamb茅 per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us prop貌s la recepta d鈥檜nes roses comestibles que inclouen un ingredient molt t铆pic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dol莽 com si sou m茅s de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina de primavera

Cuina de primavera. Els p猫sols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 mar莽 2016

Diuen que la primavera meteorol貌gica ja ha comen莽at, i deu ser ver perqu猫 al balc贸 de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any v茅nen amb el temps primaveral. I amb aquesta estaci贸 tamb茅 arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera-estiu: crema freda de cogombre

Publicat dia 27 maig 2015

Voleu estar m茅s guapos per dins i per fora? Si 茅s aix铆, no dubteu a aprofitar una de les hortalisses m茅s refrescants que tenim de temporada: els cogombres. Ara que les temperatures comen莽aran a pujar, els cogombres s贸n una excusa…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrici贸 i salut

Aliments estrella de temporada: la fam铆lia de les cruc铆feres

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la fam铆lia de les cruc铆feres (br貌quil, cols de Brussel路les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) s贸n un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Per festes (tamb茅) m茅s verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no s贸n els ingredients que primer us v茅nen el cap quan pensau qu猫 menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, tamb茅 en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Comenta