Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable.

Per què és tan saludable menjar ajoblanco?

  • Les ametlles, que són l’ingredient bàsic d’aquesta sopa o crema freda la converteixen en un aliment molt nutritiu: són una de les fruites seques més riques en calci i també aporten altres minerals com zinc, manganès, ferro, coure, magnesi… Per tant, és perfecte per als dies que fa tanta calor o per quan practiqueu algun esport o activitat física. Us ajudarà a no deshidratar-vos i a recuperar forces.
  • Les ametlles també contenen àcid fòlic i vitamina E, que té un alt poder antioxidant. I els greixos saludables que aporten ajuden a regular els nivells de colesterol.
  • Així que ja ho sabeu, oblidau-vos de si les ametlles engreixen o són massa calòriques; si no n’abusau, els beneficis són tants que val la pena incorporar-les a la dieta habitual i amb la sopa que us propòs avui teniu una bona manera de consumir-les a l’estiu.
  • A més, l’ajoblanco es fa amb all cru, que, com ja sabeu, és un d’aquells aliments que ho cura tot: és anticancerigen, antibacterià, antifúngic, antivíric… I, sempre que us agradi, té un gust boníssim. Si us repeteix o us costa de digerir, us recoman que en tragueu el germen (la part interna que es pot separar).
  • I també porta oli d’oliva verge (l’anomenat “or del Mediterrani”) amb reconegudíssimes propietats antioxidants i que ajuda a la bona salut cardiovascular.
  • I encara hi heu d’afegir les virtuts de la fruita, que us aportarà vitamines, antioxidants, minerals i sucres dels bons.

Ajoblanco (sense pa) amb poma i cireres

En aquesta versió de l’ajoblanco he optat per substituir el pa de la recepta tradicional per més quantitat d’ametlles i una poma. D’aquesta manera la crema queda més lleugera, un puntet més dolça i és apta per a persones al·lèrgiques al gluten o que no el toleren bé.

I com que estam en ple estiu, en lloc de posar-hi grans de raïm, com és tradició, hi pos trossets de cirera. Queda deliciós!

Ingredients:

  • 1 o 1’5 l d’aigua
  • 1 poma
  • 200 g d’ametlla marcona sense pell (remullades prèviament durant unes 2 hores)
  • 1 gra d’all
  • oli d’oliva verge
  • vinagre de Mòdena
  • sal marina
  • pebre negre (opcional)
  • trossets de cirera com a guarnició

Preparació:

Pelau i tallau la poma i posau-la juntament amb l’aigua i tots els altres ingredients en una batedora de tassó (si no en teniu, podeu fer servir la batedora normal). Triturau-ho bé fins que quedi una crema i rectificau d’aigua (segons si us agrada més o menys espessa) i de condiments.

Deixau refredar la crema a la gelera i serviu-la en bols amb els trossets de cireres per acompanyar.

 

Salut al plat… i bon estiu!

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina d'estiu

Alimentació per a l’estiu

Publicat dia 25 juny 2015

Ja ha arribat la calor i l’estiu tan desitjat! Com que ara podem gaudir d’un clima ideal per fer activitats a l’aire lliure i tenim més hores de claror, normalment ens sentim més sociables i actius, més oberts. Necessitem l’energia…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera-estiu: crema freda de cogombre

Publicat dia 27 maig 2015

Voleu estar més guapos per dins i per fora? Si és així, no dubteu a aprofitar una de les hortalisses més refrescants que tenim de temporada: els cogombres. Ara que les temperatures començaran a pujar, els cogombres són una excusa…

Llegeix-ne més

Receptes similars: fruites

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

APROFITEM UN DELS TRESORS DE LA NOSTRA CUINA: LES LLIMONES

Publicat dia 21 gener 2015

Moltes vegades ens costa valorar les coses bones que ens envolten perquè les tenim massa a l’abast. Jo crec que amb les llimones ens passa això: estan incorporades a la nostra cultura gastronòmica i culinària, i (tant si vivim en…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes i cremes

Cuina de primavera: crema d’espàrrecs amb mill

Publicat dia 17 abril 2015

Avui sí que fa un dia de primavera de veres! Teniu ganes de continuar aprofitant la temporada d’espàrrecs? L’altre dia ja us vaig parlar d’aquesta verdura, avui us propòs de fer-ne una crema amb mill, un cereal que val molt…

Llegeix-ne més

CUINA D’HIVERN: PER CAP D’ANY, SOPA DE CEBA

Publicat dia 30 desembre 2014

Encara no sabeu què fareu demà per sopar? Us proposo un entrant deliciós i molt nutritiu: SOPA DE CEBA AMB OUS DE GUATLLA I TÒFONA NEGRA. Ara que ja fa fred i tenim els Pirineus i la Serra de Tramuntana…

Llegeix-ne més

Comenta