Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en què ens reunim al voltant de la taula i la gastronomia té tant protagonisme en la majoria de cases, les verdures i les fruites estiguin presents en tots els àpats.
Val la pena recordar que les verdures, les hortalisses i les fruites haurien de constituir la base de la nostra alimentació, fins i tot (o, millor dit, sobretot) quan és festa!

  • Des d’un punt de vista nutricional, ens aporten energia, vitamines, minerals, fibra…
  • Tenen propietats medicinals que ens ajuden a equilibrar l’organisme i a mantenir un bon estat de salut.
  • Si parlam de preparacions culinàries, només que tenguem una miqueta d’imaginació, podem trobar moltíssimes i delicioses possibilitats.
  • I a part dels beneficis que ens aporta a la salut, convé recordar altres bons motius per moderar el consum de productes animals i augmentar el de vegetals: és més econòmic, més ecològic i més sostenible (ja sabeu que és important consumir productes de proximitat i, sempre que sigui possible, ecològics).

Avui, en lloc de proposar-vos la recepta d’un plat concret, us deix una llista de preparacions en què les hortalisses i les fruites de temporada són protagonistes. Algunes són entrants, d’altres poden servir d’acompanyament o de plat principal (si voleu compensar l’excés del dinar fent un soparet lleuger), n’hi ha que es poden menjar com a postres o també com a entrant, en podeu fer versions… Esper, doncs, que aquestes propostes us agradin i us inspirin.

  • Sopa de ceba o d’all amb farigola.
  • Crema de carabassa amb bolets.
  • Crema de nap o de xirivia.
  • Crema de porros i patata (vichissoise).
  • Amanida d’escarola (amb all sofregit, panses i pinyons).
  • Amanida d’escarola amb poma i api.
  • Amanida d’escarola amb magrana i ruca.
  • Carxofes al vapor amb salsa de fruita seca.
  • Carxofes saltejades amb all i romaní.
  • Coliflor al vapor amb salsa de tahin (puré de sèsam).
  • Xips de moniato o de xirivia.
  • Puré de nap (o de xirivia) i patata.
  • Puré de moniato/ moniato al forn/ al vapor.
  • Magrana amb taronja i menta.
  • Taronja amb canyella.
  • Poma saltejada (o al forn) amb gingebre o canyella.
  • Sorbet de mandarina amb menta.
  • Sorbet de llimona amb gingebre.
Crema de xirivia

Crema de xirivia

Els cítrics aporten vitamines i minerals i ajuden a pair

Els cítrics aporten vitamines i minerals i ajuden a pair

 

 

Salut al plat… i bones festes!

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: fruites

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes i cremes

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera-estiu: crema freda de cogombre

Publicat dia 27 maig 2015

Voleu estar més guapos per dins i per fora? Si és així, no dubteu a aprofitar una de les hortalisses més refrescants que tenim de temporada: els cogombres. Ara que les temperatures començaran a pujar, els cogombres són una excusa…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera: crema d’espàrrecs amb mill

Publicat dia 17 abril 2015

Avui sí que fa un dia de primavera de veres! Teniu ganes de continuar aprofitant la temporada d’espàrrecs? L’altre dia ja us vaig parlar d’aquesta verdura, avui us propòs de fer-ne una crema amb mill, un cereal que val molt…

Llegeix-ne més

Comenta