Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

Cuina de primavera: crema d’espàrrecs amb mill

Avui sí que fa un dia de primavera de veres! Teniu ganes de continuar aprofitant la temporada d’espàrrecs? L’altre dia ja us vaig parlar d’aquesta verdura, avui us propòs de fer-ne una crema amb mill, un cereal que val molt la pena tenir al rebost.

Per què convé menjar mill?

–  És un aliment energètic i revitalitzant, ideal en l’alimentació dels infants i de persones grans. També és molt adequat en casos de debilitat, cansament, anèmia, astènia… I molt recomanable durant l’embaràs i la lactància.

–  Com que és alcalinitzant, ajuda a equilibrar l’organisme i és un dels aliments més adequats per combatre el desenvolupament excessiu de càndides. També beneficia el sistema digestiu: és útil en casos de digestions pesades, nàusees, acidesa, inflor abdominal…

–  És ideal per a esportistes perquè alleuja les rampes, reforça els músculs, ajuda a remineralitzar l’organisme i a recuperar forces.

–  Es considera un cereal antiestrès perquè afavoreix el sistema nerviós: és útil en casos d’ansietat o depressió, i redueix la intensitat i la freqüència dels atacs de migranya. També és de gran ajuda per a persones que fan feines intel·lectuals intenses  i necessiten molta concentració (per exemple, estudiants en època d’exàmens).

–  Conté molt silici, per tant afavoreix la regeneració cel·lular i la salut d’ungles, cabells i dents. Com que també conté magnesi, ajuda a fixar el calci i a reforçar els ossos.

–  I no conté gluten, per tant és apte per a celíacs i persones sensibles a aquesta proteïna.

Com es cuina el mill?

Com que té un gust molt neutre, el mill es pot barrejar amb molts aliments. El podeu afegir a saltejats de verdures, de llegums, en purés i sopes… també és boníssim per fer croquetes o hamburgueses vegetals.

Per fer la cocció bàsica del mill i tenir-lo a punt per afegir a altres plats, només heu de bullir durant 20 minuts (tapat i sense remenar) una mesura de mill amb el doble d’aigua i un pessic de sal. Si voleu fer preparacions que requereixin que el gra estigui més cuit o cremós (per exemple, croquetes o purés) podeu afegir una mica més d’aigua i augmentar el temps de cocció (fins a 30 o 35 minuts).

Important: abans de coure el mill rentau-lo bé sota l’aixeta (amb un colador fi) per treure’n les impureses.

Avui, com us deia, per continuar aprofitant els beneficis dels espàrrecs i perquè comenceu a incorporar el mill en la vostra alimentació, us deix una recepta ben primaveral que segur que us agrada.

 crema espàrrecs mill

Crema d’espàrrecs amb mill

Ingredients:

–        1 ceba

–        1 o 2 grans d’all (opcional)

–        1 gotet de mill (aprox. 100 g)

–        1 manat d’espàrrecs

–        Aigua (1-1’5l)

–        Oli d’oliva verge

–        Sal marina

Saltejau la ceba amb oli i un pessic de sal i, un cop sigui cuita, afegiu-hi el mill (prèviament rentat) i remenau-ho bé. Afegiu-hi l’aigua i tapau l’olla. Deixau-ho bullir durant uns 20 minuts i després afegiu-hi els espàrrecs rentats i tallats a trossos. Coeu-ho durant uns 10 minuts més. Apagau el foc i triturau-ho bé. Afegiu-hi l’all trinxat i sofregit i rectificau de sal (també hi podeu posar pebre negre o salsa de soja).

Esper que us agradi!

Salut al plat… i bona plena primavera!

Receptes similars: cuina de primavera

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes i cremes

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Comenta