Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral.

I amb aquesta estació també arriba el moment ideal per menjar pèsols, una hortalissa deliciosa i plena de nutrients que estarà en plena temporada fins al mes de maig.

Per què són tan bons els pèsols?

Si tenim en compte els nutrients que ens aporten, els pèsols són una de les verdures més completes que hi ha perquè -a més de vitamines (B, C i betacarotens) i minerals (àcid fòlic, ferro, zinc, fòsfor…)-, contenen proteïnes. En realitat pertanyen a la família de les lleguminoses per

ò quan són frescos s’assemblen més a les verdures.

Els pèsols són especialment rics en vitamines del grup B, especialment en B1 o tiamina. Aquestes substàncies són essencials per al bon funcionament del sistema nerviós: ajuden a dormir bé i a millorar l’estat d’ànim. Per tant, convenen molt a persones que pateixen estrès mantingut o que tenen dificultats per relaxar-se o descansar bé.

Com que aporten grans quantitats de fibra soluble regulen els nivells de colesterol, milloren l’estat de la flora intestinal i el funcionament del sistema digestiu.

A més, també contenen substàncies que afavoreixen la circulació sanguínia i redueixen el risc de patir infarts i embòlies.

Els hidrats de carboni que contenen els pèsols regulen els nivells de sucre en sang, de manera que estabilitzen els nivells de glucosa i aporten sensació de sacietat.

 

Com convé cuinar els pèsols?

Per aprofitar-ne bé els nutrients i conservar-ne la textura i el gust, com passa amb la majoria de les verdures, s’han de coure molt poca estona (que quedin cruixents). El millor, doncs, és escaldar-los o bullir-los un parell de minuts. Així que ja ho sabeu, si voleu fer pèsols amb patates, bulliu bé les patates i afegiu els pèsols al final de la cocció!

Per no passar-vos en coure’ls, escaldau els pèsols i després incorporau-los a saltejats de verdures, arrossos, sopes, pastissos, flams de verdura… Hi podeu afegir espècies i herbes aromàtiques al gust: els pèsols combinen molt bé amb all, ceba tendra, pebre negre, menta, moraduix, llorer, etc.

Un cop escaldats, queden boníssims saltejats i barrejats amb altres ingredients com, per exemple, ou dur, pernil salat, cansalada, botifarra negra o botifarró, sobrassada, algues, fruita seca o llavors, etc. N’hi ha per triar i remenar…

pèsols 2

Els pèsols frescos i ben tendres són deliciosos crus, en amanides. Combinen molt bé amb maduixes (també molt primaverals) i enciam o ruca, per exemple. També hi podeu afegir peixos fumats o algun formatge fresc o mató.

Cal recordar que els pèsols congelats perden més de la meitat dels nutrients que contenen. Així doncs, és molt recomanable aprofitar-los ara, que n’és temporada. Si teniu temps, la millor opció és comprar-los amb clovella i pelar-los. Si demanau als petits de la casa que us ajudin, segur que s’ho passaran bé i aprendran a valorar més aquest aliment… i si no teniu petits, sempre podeu prometre un bon àpat primaveral a qui us vulgui donar un cop de mà.
Salut al plat… i bon temps de primavera!

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Receptes similars: amanides

CUINA DE PRIMAVERA (1): AMANIDES HIDRATANTS I NUTRITIVES

Publicat dia 9 abril 2014

Sabíeu que hauríem de menjar 2 racions de verdura al dia? I que una d’aquestes racions hauria de ser verdura crua, per exemple, en forma d’amanida? (Evidentment, sempre que no es pateixi cap patologia o trastorn digestiu en què es…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina de primavera

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

Cuina de tardor. Mongetes azuki, un gran aliment medicinal

Publicat dia 30 octubre 2015

Coneixeu les mongetes azuki? Són unes mongetes vermelles típiques de la gastronomia japonesa i molt valorades en la medicina oriental per les seves propietats depuratives i desintoxicants, sobretot per la gran capacitat que tenen d’afavorir el funcionament dels ronyons. En…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Comenta