Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia.

Tot i que fins no fa gaire es pensava que aquests productes eren de poca categoria, avui dia es considera que les crucíferes són súper aliments, especialment per les seves propietats i els beneficis que ens aporten. Ah, i a més de ser saludables, les cols i companyia són econòmiques i molt versàtils a la cuina. Què més voleu?

Per què és tan bo menjar crucíferes?

  • Primer de tot, perquè tenen reconegudes propietats anticancerígenes. Contenen unes substàncies, els glucosinolats, que són útils per prevenir i tractar diferents tipus de càncer.
  • Les crucíferes també són uns potents antioxidants perquè contenen betacarotens, vitamina C, seleni i vitamina E.
  • A més, ajuden a desintoxicar l’organisme: aporten fibra, estimulen el funcionament del fetge i protegeixen la mucosa de l’estómac i dels intestins.

Com s’han de consumir les crucíferes?

Pel que fa a la freqüència de consum, si volem aprofitar tots els beneficis de les crucíferes, l’ideal seria menjar-ne 2 o 3 cops per setmana.

Pel que fa a la manera de cuinar-les, convé menjar-les crues o poc cuites (al vapor o saltejades) perquè els glucosinolats es poden destruir amb les temperatures elevades. Potser encara no estam gaire avesats a menjar segons quines verdures crues o al dente, però us assegur que val la pena, tant si pensam en el valor nutricional i les propietats d’aquests aliments, com si ens interessa la textura i el gust dels plats que preparem.

col

I perquè us hi aneu acostumant, aquí teniu unes quantes propostes de plats deliciosos i ràpids de fer en què podeu fer servir crucíferes crues o poc cuites:
Amanida de bròquil o coliflor amb oli d’oliva verge, suc de llimona i all trinxat (o all en pols). Us recoman que talleu la verdura ben petita i l’amaniu una estoneta abans de menjar.
Amanida de col, poma, panses i pinyons. Tallau la col ben fina, barrejau-la amb els altres ingredients i amaniu-la amb all sofregit amb oli d’oliva, vinagre de Mòdena i un pessic de sal.
Col saltejada amb all tendre i gingebre fresc. Quan apagueu el foc, afegiu-hi un raig d’oli de sèsam i de tamari o salsa de soja.
Cols de Brussel·les al vapor amb vinagreta de taronja i all sofregit.
Truita de tronc de bròquil. Val la pena aprofitar-lo: només l’heu d’escaldar o coure al vapor un parell de minuts i fer-ne una truita.
– També podeu aprofitar el tronc del bròquil o de la coliflor per fer una amanida. El podeu ratllar o tallar-lo ben prim i barrejar-lo amb raves, pastanaga ratllada, poma…
– I no us oblideu dels raves i dels naps, que també són molt bons en amanides (ratllats o tallats ben prims) o com a crudités per acompanyar hummus, per exemple.

col saltejada amb alls tendres i gingebre fresc

col saltejada amb alls tendres i gingebre fresc

Si optau per bullir les cols o les altres verdures de la família, el millor el millor és aprofitar l’aigua de la cocció. En aquest cas també teniu moltes opcions, la majoria més tradicionals: podeu fer brous, cremes de verdures (de naps, de coliflor…), sopes mallorquines, sopa juliana, etc.

Atenció: les persones que tenen hipotiroïdisme han de moderar el consum de crucíferes crues perquè poden inhibir el funcionament de la tiroides interferint en l’absorció i l’aprofitament del iode.

Salut al plat… i bones cols!

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina d'hivern

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara…

Llegeix-ne més

Cuina d’hivern: el fajol

Publicat dia 6 març 2015

Heu sentit a parlar de la rutina? No, no em referesc a tot allò que feim per costum i gairebé sempre de la mateix manera. Em referesc a un flavonoide que ajuda a reforçar els capil·lars i els vasos sanguinis….

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera-estiu: crema freda de cogombre

Publicat dia 27 maig 2015

Voleu estar més guapos per dins i per fora? Si és així, no dubteu a aprofitar una de les hortalisses més refrescants que tenim de temporada: els cogombres. Ara que les temperatures començaran a pujar, els cogombres són una excusa…

Llegeix-ne més

Comenta