Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

Cuina de primavera-estiu: crema freda de cogombre

Voleu estar més guapos per dins i per fora? Si és així, no dubteu a aprofitar una de les hortalisses més refrescants que tenim de temporada: els cogombres. Ara que les temperatures començaran a pujar, els cogombres són una excusa excel·lent per incrementar (si és que encara no ho heu fet) el consum de verdura fresca en els àpats de cada dia.

Per què va bé menjar cogombres?

  • Són refrescants i hidratants; ideals, doncs, quan comença a fer calor perquè ajuden a regular l’organisme i fan que ens adaptem millor a l’augment de temperatures.
  • Són molt depuratius i ajuden a eliminar toxines. Afavoreixen el trànsit i la salut intestinal perquè contenen un enzim que facilita la digestió de les proteïnes i neteja els budells. Per això us ajudaran a estar millor per dins i també per fora (si teniu els budells sans la pell estarà més radiant i saludable). Molt recomanables, doncs, si patiu restrenyiment!
  • Aporten vitamines (especialment C i E), clorofil·la i minerals com el silici, que són bons aliats de la salut de la pell. El consum de cogombre sencer o de suc de cogombre va bé per combatre l’acne i altres erupcions o processos inflamatoris de la pell.
  • Són prou coneguts els usos tòpics del cogombre: els emplastres de cogombre ratllat aplicat damunt la cara us ajudaran a tenir una pell més maca; les rodanxes de cogombre a sobre dels ulls van bé quan estan inflamats o irritats; els suc de cogombre alleuja les cremades, especialment si són produïdes pel sol.
  • A més, els cogombres tenen poquíssimes calories, per això són un aliment molt adequat en les dietes d’aprimament.

Quina és la millor manera de consumir els cogombres?

Per aprofitar al màxim les propietats medicinals d’aquesta hortalissa convé menjar-la sencera, amb la pell (per això és recomanable que sigui de producció ecològica).

  • Els cogombres es poden afegir a amanides de tot tipus (d’arròs, de llegums, de pasta, de vegetals…), a liquats de vegetals, a sopes fredes… fins i tot en la gastronomia oriental es fan servir cuits, en sopes calentes.
  • També són molt bons sols: només cal tallar-los a rodanxes, col·locar-los dins un plat i amanir-los amb una mica de sal i (opcionalment) un raig d’oli (a mi m’agraden molt amb oli de sèsam!).
  • Els cogombres preparats amb sal o vinagre (pickles) són una bona manera de consumir-los per aprofitar-ne les propietats digestives. Si els compreu fets, convé assegurar-vos que només porten ingredients naturals i que no contenen sucre ni additius (com ara glutamat monosòdic o potenciador del sabor).

Avui us propòs una crema de cogombre, molt fàcil de fer i súper refrescant. És ideal com a primer plat en els dies de calor; va bé per hidratar-se i recuperar-se després de fer exercici físic, i també la podeu incloure en el menú si feis algun règim d’aprimament.

Crema de cogombre

Ingredients:

  • 2 o 3 cogombres
  • Aigua (la quantitat d’aigua és variable segons si voleu que la crema sigui més o menys espessa)
  • 1 iogurt natural (preferiblement de cabra)
  • 1 gra d’all o all deshidratat en pols
  • Fulles de menta fresca o d’alfàbrega
  • Un raig d’oli d’oliva verge
  • Sal i pebre (opcional)

crema cogombre

Rentau bé els cogombres i tallau-los a trossos. Posau-los dins la batedora de got (també podeu fer servir la batedora de braç) juntament amb els altres ingredients i triturau-ho bé. Abocau la crema dins un bol i rectificau de sal i pebre. Si us agrada ben fresca, la podeu posar una estona a la nevera. Bon profit!

 

Salut al plat… i bon temps de calor!

 

 

Receptes similars: cuina d'estiu

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Alimentació per a l’estiu

Publicat dia 25 juny 2015

Ja ha arribat la calor i l’estiu tan desitjat! Com que ara podem gaudir d’un clima ideal per fer activitats a l’aire lliure i tenim més hores de claror, normalment ens sentim més sociables i actius, més oberts. Necessitem l’energia…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina de primavera

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes i cremes

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Comenta