Cuina de tardor. Mongetes azuki, un gran aliment medicinal

Publicat dia 30 octubre 2015 alimentaci贸 estacional. cuina de tardor. llegums

Coneixeu les mongetes azuki? S贸n unes mongetes vermelles t铆piques de la gastronomia japonesa i molt valorades en la medicina oriental per les seves propietats depuratives i desintoxicants, sobretot per la gran capacitat que tenen d鈥檃favorir el funcionament dels ronyons.
En aquesta 猫poca de l鈥檃ny, en qu猫 conv茅 que ens preparem per l鈥檃rribada dels dies freds (que arribaran una hora o una altra) nodrint l鈥檕rganisme i refor莽ant el sistema immunitari, val la pena que les tengueu al rebost i les comenceu a incloure en els men煤s setmanals de tardor i d鈥檋ivern.

azuki

Per qu猫 s贸n tan bones les mongetes azuki?

鈥 Ajuden a depurar l鈥檕rganisme perqu猫 estimulen el bon funcionament del fetge i, sobretot, dels ronyons.
鈥 Regulen el sistema nervi贸s i protegeixen el cor.
鈥 Faciliten els processos digestius i afavoreixen els desenvolupament de la flora intestinal.
鈥 Aporten prote茂nes, una gran quantitat de minerals i oligoelements. Estan molt indicades durant l鈥檈mbar脿s i la lact脿ncia.
鈥 S贸n una bona ajuda en dietes d鈥檃primament perqu猫, a m茅s d鈥檈stimular la depuraci贸 i l鈥檈liminaci贸, s贸n molt nutritives, aporten fibra i molt poques calories.
鈥 Ajuden a regular la menstruaci贸 i a evitar-ne alguns s铆mptomes com dolor o espasmes.

 

Com es cuines les mongetes azuki?

Com la majoria de llegums, les azuki s鈥檋an de deixar en remull durant 8-10 hores. Passat aquest temps es colen i es posen en una olla amb aigua fresca que les cobreixi. S鈥檋i afegeix una tira d鈥檃lga kombu i herbes o esp猫cies al gust. Es posen al foc i es deixen bullir (a foc lent) durant 1h i mitja, aproximadament.

Un cop cuites, es poden menjar soles (amanides amb els condiments que m茅s us agradin: oli, salsa de soja, gingebre, com铆…); barrejades amb cereals; amb verdures saltejades, etc. Jo, per exemple, avui les he fet amb ceba i pastanaga ratllada saltejades, alga wakame i llavors de gira-sol. I les he amanit amb una mica de salsa de soja i gingebre fresc ratllat. Delicioses!

Per si no les heu tastat mai, tenen un gust molt agradable que tira una miqueta a dol莽, com de nous, i la textura 茅s cremosa.

Val la pena coure-les i guardar-les a la nevera (s鈥檃guanten b茅 3 o 4 dies) per tenir-les a punt quan no tengueu temps de cuinar.

Si voleu aprofitar al m脿xim les propietats medicinals de les azuki, us prop貌s una recepta d鈥檜n remei tradicional que serveix per alleujar els problemes de ronyons perqu猫 n鈥檈stimula el funcionament i 茅s molt remineralitzant. Aquesta beguda 茅s especialment adequada per als mesos de fred, 猫poca en qu猫 el sistema renal est脿 m茅s actiu.

Te d鈥azuki
鈥 陆 tassa d鈥azuki
鈥 1 litre d鈥檃igua
鈥 1 tira d鈥檃lga kombu

Es posen tots els ingredients en una olla i es porten al foc. Quan l鈥檃igua comen莽a a bullir, s鈥檃baixa el foc, es tapa i es deixa bullir durant 1 hora. Es cola el brou i es beu calent o tebi (es pot guardar 3-4 dies a la nevera). Es recomana prendre鈥檔 una tassa al dia, abans de menjar.

Podeu aprofitar les azukis que heu fet servir per fer el te afegint-hi m茅s aigua i deixant-les al foc fins que siguin ben cuites.

 

Salut al plat… i bons dies de fred!

Receptes similars: alimentaci贸 estacional

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem comen莽at l鈥檃ny amb virus que es passegen pertot arreu, aix铆 que 茅s un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a m茅s d鈥檃judar-nos a equilibrar la dieta, refor莽a el sistema immunitari. Us sona all貌 de…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de refor莽ar el sistema immunitari i nodrir-nos b茅 per preparar l鈥檕rganisme per al fred de l鈥檋ivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que 茅s una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina de tardor

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que an脿vem amb m脿niga curta per貌 avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i tamb茅 en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que dem脿 encara…

Llegeix-ne més

CUINA DE TARDOR 2: POLLASTRE AMB MONIATOS I CURRI

Publicat dia 13 desembre 2013

Per si encara no teniu clar qu猫 fer amb els moniatos que espero que hagueu comprat despr茅s d’haver llegit l’entrada anterior del blog ;), us proposo que us animeu a fer aquest plat que vaig improvisar l’altre dia. 脡s molt…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

Cuina de primavera. Els p猫sols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 mar莽 2016

Diuen que la primavera meteorol貌gica ja ha comen莽at, i deu ser ver perqu猫 al balc贸 de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any v茅nen amb el temps primaveral. I amb aquesta estaci贸 tamb茅 arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Comenta