Moltes vegades ens costa valorar les coses bones que ens envolten perquè les tenim massa a l’abast. Jo crec que amb les llimones ens passa això: estan incorporades a la nostra cultura gastronòmica i culinà ria, i (tant si vivim en un entorn rural com urbà ) formen part del nostre paisatge habitual, de manera que ja no els tenim la consideració que es mereixen. Val la pena recordar que les llimones sempre han estat (i encara són) un dels ingredients estrella de molts remeis naturals, tal com es reflecteix en refranys populars com aquests:
APROFITEM UN DELS TRESORS DE LA NOSTRA CUINA: LES LLIMONES
Publicat dia 21 gener 2015
fruites
– Aire, sol, all i llimona, poca feina al metge dóna.
– No hi ha medecina més bona que ceba, all i llimona.
– Suc de llimona, medecina bona.
– Llimona i all, metges al carall
·        aporten vitamines i minerals
·        tenen un alt poder depuratiu i desintoxicant
·        són alcalinitzants (ajuden a equilibrar el PH de l’organisme)
·        reforcen el sistema circulatori
·        estimulen el sistema immunitari
·        tenen propietats antioxidants i anticancerÃgenes
·        contribueixen a la bona salut del sistema digestiu
 …………………………………………..
Un dels remeis casolans més populars fets a base de llimona és el sèrum casolà (que pot substituir perfectament el que venen a les farmà cies). Segur que us serà molt útil, sobretot aquests dies, que hi ha passa de grip de panxa.
Ingredients:
1l d’aigua mineral
el suc d’1 llimona
un pessic de sal marina (sense refinar)
½ c. p. de bicarbonat
2 c. s. de sucre integral
Es dissolen tots els ingredients en l’aigua i es va prenent durant tot el dia.
Aquest remei evita la deshidratació de l’organisme perquè ajuda a recuperar els minerals i l’aigua que es perd en casos de vòmits i diarrea. És molt adequat per als infants, perquè són més sensibles a la pèrdua de lÃquids.
Podeu fer servir aquesta mateixa preparació com a beguda isotònica durant o després de l’esport o d’activitats fÃsiques intenses. Resulta més barata i natural que les begudes d’aquesta mena que podeu trobar als supermercats. Si en voleu variar el gust, hi podeu afegir suc de taronja o de poma, una mica de mel o una mica més de sucre. Ja veureu com us ajuda a recuperar-vos!
Com podem consumir les llimones per aprofitar-ne els beneficis?
A l’hivern no és gaire recomanable beure suc de llimona perquè ens refredaria massa, és millor que el reservem per a l’estiu. Quan fa fred, una bona manera d’aprofitar-ne els beneficis ésprendre mig got d’aigua tèbia amb suc de llimona en dejú. A més d’aportar vitamines i minerals, aquest remei ajuda a depurar l’organisme i a mantenir la salut del sistema digestiu. Un consell: perquè no desgasti l’esmalt dental és recomanable beure-ho amb palleta.
També podeu afegir suc de llimona o trossos de llimona a moltes preparacions culinà ries: plats a base de peix o de pollastre, amanides vegetals o de fruites, liquats o sucs naturals, sorbets, etc.
I, com ja us vaig comentar en parlar de les taronges, aprofiteu-ne la pell. La pell de llimona conté molts olis essencials que destaquen per les seves propietats antioxidants i fa aquella olor tan agradable que, si la ratlleu, us permetrà aromatitzar amanides, infusions, sucs, etc.
SabÃeu que els olis essencials de la llimona també ajuden a millorar l’estat d’à nim?. Si algun dia esteu tristos o baixos de moral, podeu ensumar llimones o optar per una solució que potser us resultarà més prà ctica i eficaç: aconseguir una ampolleta d’oli essencial de llimona i fer servir un cremador o un difusor d’olis essencials.
Recordeu que, sobretot si n’aprofiteu la pell, és important que siguin ecològiques. De llimones, en podeu trobar arreu però les millors del món són les de Sóller… o això diuen.Â
Salut al plat… i sol, i llimones!
Receptes similars: fruites
Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres
Publicat dia 9 juliol 2016
Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és bonÃssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bà sic…
Llegeix-ne mésPer Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!
Publicat dia 21 abril 2016
Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt tÃpic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…
Llegeix-ne més