L’altre dia us deia que per seguir una alimentació equilibrada i mantenir un bon estat de salut és important consumir fruites i verdures fresques a diari. Pel que fa a la verdura, normalment es recomana menjar una ració de verdura cuita i una altra de crua al dia (per exemple, 1 plat d’amanida). Ara bé, hem de tenir en compte que la verdura crua refreda l’organisme i a l’hivern hi ha persones que no la toleren bé, especialment aquelles que sempre tenen les mans i els peus freds. En aquest cas, la millor opció seria recórrer a la verdura escaldada o cuita al dente. Podeu fer autèntiques delícies:
- coeu els naps al dente, talleu-los a dauets i amaniu-los amb una bona vinagreta amb all i gingebre, obtnidreu un plat deliciós que us ajudarà a evitar i combatre els refredats;
- també podeu fer fonoll (el bulb) a la planxa, amanit amb oli d’oliva i herbes aromàtiques, a més de ser molt gustós el fonoll aporta beneficis a l’aparell digestiu i al respiratori;
- una altra bona opció són les endívies a la planxa, que també podeu condimentar amb les herbes que més us agradin;
- tasteu les carxofes al dente, que quedin ben cruixents. Us recomano que les talleu per la meitat i les poseu a coure al vapor. Quan ja siguin cuites, talleu-les a làmines i amaniu-les al gust. Jo l’altre dia vaig fer una salsa amb oli d’oliva, all, tomàquet sec, anacards i orenga (tot ben triturat). Van quedar boníssimes!
|
Carxofes amb salsa de tomàquets secs |
I podríem dir el mateix de la fruita: un excés de fruita fresca a l’hivern pot ser contraproduent si sou molt fredolics o no la digeriu amb facilitat. Els dies més freds són un bon moment per introduir plats que incorporin la fruita cuita o amanida amb espècies que ajudin a escalfar l’organisme:
- rodanxes de taronja amb canyella o nou moscada;
- poma saltejada amb gingebre i llimona (hi podeu afegir llavors i fruita seca);
- peres al vapor amb suc de llimona i gingebre;
- compotes i purés de fruita naturals, sense sucre afegit. Si voleu endolcir-los, us recomano que feu servir melasses de cereals o amasake;
- i, de tant en tant, algun pastís fet a base de fruites. Us proposo una recepta d’un pastís de poma i nous que em va passar la meva germana. Hi podeu posar altres fruites (jo també l’he fet amb nabius i amb maduixes i queda molt bo).
………………………………………………………………………………………………………………………….
PASTÍS DE POMA I NOUS
- 1 got de farina
- 1/2 got de sucre integral
- 2 ous
- 40g de mantega (la podeu substituir per oli d’oliva)
- 1 got de llet (pot ser de vaca, de civada o d’arròs)
- 1 grapat de nous a trossos
- 2 pomes tallades a trossets
- 1 sobre de llevat
Es barreja tot bé i es posa al forn, en un motlle untat amb oli perquè no s’enganxi, fins que sigui cuit.
…………………………………………………………………………………………………………………………
I no us oblideu de menjar plats de cullera, dels que demanen coccions més lentes i llargues, especialment si sou fredolics: sopes i cremes de tota mena, potatges i estofats, sobretot de verdures d’arrel amb llegums. Recordeu que hem d’evitar un consum excessiu de proteïna animal, i els llegums són una bona font de proteïna. A més de llenties, cigrons, mongetes, etc., l’hivern és un moment ideal per menjar mongetes azuki, que són molt beneficioses per als ronyons.
|
Alga kombu: ideal per coure llegums i per fer brous vegetals i de peix. |
I si us poseu malalts, feu (o, encara millor, que us facin!) un bon brou de pollastre o de gallina. Ja veureu com us reconforta i us ajuda a recuperar-vos.
Salut al plat… i bon profit!