CUINA D’HIVERN 2: MÉS ALIMENTS I COCCIONS ADEQUADES PER AL FRED

L’altre dia us deia que per seguir una alimentació equilibrada i mantenir un bon estat de salut és important consumir fruites i verdures fresques a diari. Pel que fa a la verdura, normalment es recomana menjar una ració de verdura cuita i una altra de crua al dia (per exemple, 1 plat d’amanida). Ara bé, hem de tenir en compte que la verdura crua refreda l’organisme i a l’hivern hi ha persones que no la toleren bé, especialment aquelles que sempre tenen les mans i els peus freds. En aquest cas, la millor opció seria recórrer a la  verdura escaldada o cuita al dente. Podeu fer autèntiques delícies:
  • coeu els naps al dente, talleu-los a dauets i amaniu-los amb una bona vinagreta amb all i gingebre, obtnidreu un plat deliciós que us ajudarà a evitar i combatre els refredats;
  • també podeu fer fonoll (el bulb) a la planxa, amanit amb oli d’oliva i herbes aromàtiques, a més de ser molt gustós el fonoll aporta beneficis a l’aparell digestiu i al respiratori;
  • una altra bona opció són les endívies a la planxa, que també podeu condimentar amb les herbes que més us agradin;
  • tasteu les carxofes al dente, que quedin ben cruixents. Us recomano que les talleu per la meitat i les poseu a coure al vapor. Quan ja siguin cuites, talleu-les a làmines i amaniu-les al gust. Jo l’altre dia vaig fer una salsa amb oli d’oliva, all, tomàquet sec, anacards i orenga (tot ben triturat). Van quedar boníssimes!
Carxofes amb salsa de tomàquets secs
I podríem dir el mateix de la fruita: un excés de fruita fresca a l’hivern pot ser contraproduent si sou molt fredolics o no la digeriu amb facilitat. Els dies més freds són un bon moment per introduir plats que incorporin la fruita cuita o amanida amb espècies que ajudin a escalfar l’organisme:
  • rodanxes de taronja amb canyella o nou moscada;
  • poma saltejada amb gingebre i llimona (hi podeu afegir llavors i fruita seca);
  • peres al vapor amb suc de llimona i gingebre;
  • compotes i purés de fruita naturals, sense sucre afegit. Si voleu endolcir-los, us recomano que feu servir melasses de cereals o amasake;
  • i, de tant en tant, algun pastís fet a base de fruites. Us proposo una recepta d’un pastís de poma i nous que em va passar la meva germana. Hi podeu posar altres fruites (jo també l’he fet amb nabius i amb maduixes i queda molt bo).

………………………………………………………………………………………………………………………….

PASTÍS DE POMA I NOUS
  • 1 got de farina
  •  1/2 got de sucre integral
  • 2 ous
  • 40g de mantega (la podeu substituir per oli d’oliva)
  • 1 got de llet (pot ser de vaca, de civada o d’arròs)
  • 1 grapat de nous a trossos
  • 2 pomes tallades a trossets
  • 1 sobre de llevat
Es barreja tot bé i es posa al forn, en un motlle untat amb oli perquè no s’enganxi, fins que sigui cuit.
…………………………………………………………………………………………………………………………
I no us oblideu de menjar plats de cullera, dels que demanen coccions més lentes i llargues, especialment si sou fredolics: sopes i cremes de tota mena, potatges i estofats, sobretot de verdures d’arrel amb llegums. Recordeu que hem d’evitar un consum excessiu de proteïna animal, i els llegums són una bona font de proteïna. A més de llenties, cigrons, mongetes, etc., l’hivern és un moment ideal per menjar mongetes azuki, que són molt beneficioses per als ronyons.
Alga kombu: ideal per coure llegums i per fer brous vegetals i de peix.
I si us poseu malalts, feu (o, encara millor, que us facin!) un bon brou de pollastre o de gallina. Ja veureu com us reconforta i us ajuda a recuperar-vos.
Salut al plat… i bon profit!

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina d'hivern

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara…

Llegeix-ne més

Receptes similars: fruites

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Comenta