Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

CUINA D’HIVERN 1: ALIMENTS PER REFORÇAR I PREVENIR

Diuen que ja ha començat l’epidèmia de grip, així que convé que ens posem les piles i reforcem al màxim el sistema immunitari per no posar-nos malalts. Si volem aprofitar els beneficis que els aliments ens poden aportar en aquest sentit, a més de seguir una dieta equilibrada, cal que adaptem els hàbits alimentaris a l’estació de l’any per poder suportar bé els dies més freds i evitar els encostipats.
Hauríem de procurar nodrir-nos amb aliments que ens escalfin i ens reforcin, i no oblidar d’aportar una bona dosi de substàncies antioxidants. Per aconseguir-ho, convé que incloguem ingredients com els que us proposo a continuació en la dieta diària:
  •  Sèsam negre i algues, que són molt nutritius, plens de minerals, i ajuden a reforçar l’organisme. Els podeu afegir a sopes, cremes, amanides, saltejats…
  • Miso, que manté la flora bacteriana en bon estat, és molt nutritiu i escalfa el cos. Us recomano que a l’hivern feu servir el miso més fosc: el hatcho. El podeu incorporar en brous vegetals o de peix, i també en cremes o purés de verdura. Recordeu que per aprofitar les seves propietats l’heu d’afegir al final de la cocció, no ha de bullir.

    N’hi ha prou amb mitja culleradeta de miso per a 2 o 3 tasses de brou
  • Espèciescom el gingebre, la nou moscada, la canyella i el clau, que a més de ser digestives i tenir propietats medicinals diverses, ajuden a evitar i a combatre els refredats, perquè generen escalfor. Si un dia agafeu fred, feu-vos una infusió barrejant algunes d’aquestes espècies o incorporeu-les a un brou, ja veureu com entreu en calor!
  • Hortalisses com l’all i la ceba, que són aliments estrella per les seves reconegudes propietats medicinals tant preventives com curatives.
  • Altres verdures de temporada com l’escarola, el nap, l’api, la col, la xirivia, el bròquil…, que a més d’aportar-nos antioxidants, vitamines i minerals, ens nodreixen i ajuden a estimular el sistema immunitari.
  • Fruites de temporada com taronges, mandarines, aranges… que ara estan en el millor moment i ens permetran aprofitar els beneficis antioxidants i immunoestimulants de les seves vitamines. Ah, i no us oblideu de les llimones, que podeu fer servir per amanir, en infusions, en liquats, etc. 
  • Cereals integrals, que aporten escalfor, energia i són molt nutritius. A l’hivern els més adequats són l’arròs integral de gra curt, el mill, la civada, la quinoa i el fajol (que es pot reservar per als dies més freds).
De totes maneres, com que els virus són molt difícils de controlar, si seguiu aquests consells i tot i així agafeu la grip, penseu que segurament us serviran per recuperar-vos més aviat… i que no haureu fet feina endebades perquè haureu millorat els vostres hàbits alimentaris.
All, ceba i llimona: un bon tàndem contra grips i refredats
Salut al plat… i abrigueu-vos bé!

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina d'hivern

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Comenta