Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

APROFITEM LES PLANTES SILVESTRES: LES ORTIGUES


Heu provat mai de desitjar alguna cosa ben fort perquè es compleixi? És ben cert que de vegades funciona… Aquests dies fa tant de fred, però, que crec que per moltes ganis que tengui que l’hivern passi aviat, el bon temps encara tardarà a arribar. Per donar més força a aquests desitjos primaverals, avui us parlaré de les ortigues, una de les plantes que hauríem de tenir ben present a la cuina just quan s’acabin les fredors de l’hivern i encetem la primavera.
Les ortigues, per la seva acció urticant, sempre han estat considerades una mala herba. Segur que alguna vegada heu sentit el refrany “entre mals companys i ortigues, mal calçat no t’hi estigues”, o aquest altre: “mala ortiga, sempre espiga”, que es refereix a la gran capacitat de propagació de les coses dolentes.
Us assegur, tanmateix, que les ortigues no són gens dolentes, al contrari: són unes males herbes ben bones perquè contenen una gran quantitat de nutrients (clorofil·la, vitamines, minerals…) que aporten molts beneficis. Són tonificants, depuratives, diürètiques, antiinflamatòries… La llista és llarga, així que per no estendre’m massa avui em centraré en els usos culinaris i un altre dia ja parlarem dels usos medicinals d’aquesta herba que sempre ha tengut una immerescuda mala fama.
Així doncs, les ortigues es mengen?
Són comestibles, sí; de fet, les ortigues són un ingredient que s’ha fet servir des de ben antic a la nostra cuina i avui dia encara és present en receptes casolanes d’aquelles “de tota la vida” (sé que per Valldemossa en fan unes sopes boníssimes).Tot i que en alguns indrets hi ha la creença que si s’agafen entre les mans i s’estrenyen ben fort aguantant la respiració no produeixen coïssor, us recoman que seguiu aquestes indicacions: protegiu-vos amb guants i tallau-les amb unes tisores. Un cop tallades, convé deixar-les reposar devers una hora. Tot seguit se’n treuen les tiges més gruixades (encara amb guants) i les fulles ja estaran a punt per escaldar o bullir (segons el tipus de plat que vulgueu fer).
Quan es couen, les fulles de les ortigues perden la capacitat urticant, per això les podeu menjar ben tranquils. Són bones per preparar sopes, cremes, truites, saltejats, etc
Com les podem cuinar?
Per fer una crema d’ortigues només heu de fer un sofregit de ceba o porro, afegir patata tallada, aigua, un pessic de sal i fer-ho bullir fins que sigui cuit. Gairebé al final de la cocció, afegiu-hi les fulles de les ortigues (només han de bullir 3 o 4 minuts, perquè si es couen massa s’oxidarien) i ja ho teniu a punt per triturar.A Mallorca hi ha qui, a l’hora de menjar, hi posa trossets de sobrassada fregida. Teniu altres opcions: una mica d’all trinxat sofregit; un grapat de pinyons o d’ametlles torrades capolades; formatge de cabra; parmesà ratllat…
Són bones amb sopes de brou de verdura i pasta (o sèmola, o tapioca…) i també es poden afegir a la sopa juliana…
Per fer la truita d’ortigues escaldau-les abans i ja les tendreu a punt. Queda boníssima amb all trinxat, com si féssiu una truita d’espinacs.
Tastau-les saltejades amb panses i pinyons… o barrejades amb altres verdures (carxofes, ceba, all tendre…).
D’ortigues se’n fan arreu: creixen en voreres de camins, barrancs, marges de boscos, sembrats… En molts indrets ja fa dies que han començat a brotar, així que preparau les tisores i els guants per quan el fred minvi i comencem a sentir l’olor de la desitjada primavera.

 

Salut al plat… i bons desitjos!  

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina de primavera

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina tradicional

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera: espàrrecs i altres verdures de temporada

Publicat dia 27 març 2015

Encara fa una mica de fred però el sol ja llueix i se sent olor de primavera. L’arribada d’aquesta estació és un moment de renovació i creixement perquè aporta una energia que convida a l’obertura i el moviment. Per això,…

Llegeix-ne més

Receptes similars: plantes i fruits silvestres

Aprofitem les plantes silvestres: les ortigues (II)

Publicat dia 6 març 2015

L’altre dia, xerrant de desitjos primaverals, us vaig explicar com fer servir les ortigues a la cuina. Avui, perquè no hagueu d’esperar que passi l’hivern i pugueu aprofitar les bondats d’aquests herba durant tot l’any, em centraré en les seves…

Llegeix-ne més

APROFITAR ELS FRUITS SILVESTRES DE TEMPORADA: LES ARBOCES

Publicat dia 8 desembre 2014

Sabíeu que consumir fruits del bosc i plantes o herbes del lloc on vivim és una de les millors maneres de cuidar la salut a través de l’alimentació? Durant aquest mes de desembre encara sou a temps de trobar una…

Llegeix-ne més

Comenta