APROFITAR ELS FRUITS SILVESTRES DE TEMPORADA: LES ARBOCES


Sabíeu que consumir fruits del bosc i plantes o herbes del lloc on vivim és una de les millors maneres de cuidar la salut a través de l’alimentació? Durant aquest mes de desembre encara sou a temps de trobar una de les fruites silvestres de temporada: les arboces. També anomenades arboçoso cireres d’arboç, aquestes fruites creixen en arbustos (que es poden arribar a fer arbres de 3 i 4 metres d’alçada) característics dels boscos mediterranis i del sud-oest d’Irlanda.
Com passa amb moltes altres espècies silvestres (tàperes, espàrrecs, fonoll marí, verdolaga…) de la zona del Mediterrani, la cuina tradicional les ha incorporat en diferents preparacions. Encara que no tenen una gran tradició culinària en el conjunt del Països Catalans, les arboces són molt habituals a Mallorca, on sobretot se’n fan confitures i melmelades.
També se solen menjar directament, acabades de collir de l’arbre. Si aneu a passejar pel bosc, a més de beneficiar-vos de les propietats medicinals d’aquesta fruita, també fareu salut fent exercici a l’aire lliure, allunyant-vos de l’estrès i gaudint de la natura.
Podeu trobar arboces en molts boscos i garrigues de Mallorca, però si sou a prop de la Serra de Tramuntana o teniu ocasió d’anar-hi, no ho dubteu: sortiu a caminar pels seus magnífics paratges i segur que encara trobareu arboces, que solen madurar fins a finals de desembre. A més, sembla que avui ha començat a nevar als punts més alts de la Serra, així que podreu gaudir d’un paisatge únic de tardor-hivern.
 
Quins beneficis ens aporten les arboces?
 • Com la majoria de fruits de tardor, aquestes cireres contenen moltes antioxidants, que ens ajuden en la prevenció i el tractament de problemes com el colesterol alt, la hipertensió i malalties coronàries. 
 •  A més, també contenen vitamina C i substàncies antivirals que contribueixen a evitar alteracions típiques d’aquesta època com refredats, al·lèrgies i grips.
 • Les fulles, i també els fruits, són un bon remei per a les infeccions urinàries perquè són diürètiques i tenen propietats bactericides. Com que també són astringents, els gargarismes amb infusió de fulles d’arbocera són útils per al mal de coll i les angines.
Hem de tenir alguna precaució?
 • Com que contenen molts tanins, les arboces s’han de consumir amb mesura si es tenen problemes d’estomac, perquè poden produir una certa irritació.
 •  També convé tenir precaucions si es pateix acidesa estomacal, perquè la poden incrementar.
 • Les fruites madures tenen un cert contingut d’etanol i, com indica el segon component del nom científic de la planta Arbutus unedo (que vol dir ‘només un’), no se’n poden menjar gaires perquè poden produir una certa embriaguesa.
Com les podem preparar?
 •  A més de les tradicionals confitures d’arboces, també es fan servir per aromatitzar licors i elaborar vinagres.
 • Podem incorporar aquestes fruites a pastissos o coques (tant per decorar-los, com a dins la mateixa massa).
 •  Barrejades amb altres fruites per fer amanides o macedònies.
 • En sucs o liquats naturals.
 • En batuts de iogurt, tipus lassi. 

 
Recordeu que pel que fa a l’alimentació, seguir els ritmes estacionals de la vegetació és molt important per aprofitar-ne els beneficis i tenir cura de la salut. I, més enllà del que mengeu, gaudiu dels paisatges de la Serra de Tramuntana per alimentar l’esperit… “mens sana in corpore sano”.

Salut al plat… i bon final de tardor!

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina d'hivern

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara…

Llegeix-ne més

Receptes similars: plantes i fruits silvestres

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Aprofitem les plantes silvestres: les ortigues (II)

Publicat dia 6 març 2015

L’altre dia, xerrant de desitjos primaverals, us vaig explicar com fer servir les ortigues a la cuina. Avui, perquè no hagueu d’esperar que passi l’hivern i pugueu aprofitar les bondats d’aquests herba durant tot l’any, em centraré en les seves…

Llegeix-ne més

Comenta