RECEPTA RÀPIDA: XIITAKE AMB SEITAN

L’altre dia no tenia res preparat per dinar i, de camí a casa vaig entrar a un súper (un Bonpreu) per comprar alguna cosa. Sabeu què hi vaig trobar? Bolets xiitake ecològics i de proximitat! Una meravella!
No m’agrada gaire comprar menjar al súper però de tant en tant hi vaig, sobretot quan no he pogut fer la comanda de la cistella ecològica ni anar al mercat, o quan necessito comprar alguna cosa per sortir del pas. La veritat és que trobar-hi productes ecològics i de producció local és una sorpresa ben agradable. Al Bonpreu també tenen formatges ecològics artesans, carn ecològica, algunes fruites i verdures, tofu, seitan, etc., i també alguns productes de comerç just com infusions, cafè i cacau. No cal que us digui que és el meu supermercat “convencional” preferit.
Bé, l’altre dia, com us deia, tenia pressa i volia fer alguna cosa ràpida per dinar. Vaig optar per comprar uns xiitake i un paquet de seitan i em vaig preparar un plat boníssim en només uns minuts.
————————————————————————————————————————–
XIITAKE AMB SEITAN
Bolets xiitake
Ingredients:
  • 1 o 2 grans d’all,
  • 1o 2 paquets de xiitake,
  • 1 paquet de seitan
  • 1 pessic de sal,
  • oli d’oliva verge,
  • gingebre fresc ratllat.                  
Xiitake amb seitan

Elaboració: netegeu els bolets i talleu-los per la meitat o en 4 parts (segons la mida). Sofregiu-los amb una mica d’oli juntament amb l’all trinxat i un pessic de sal. Talleu el seitan a daus petits i incorporeu-lo als bolets quan ja siguin cuits. Remeneu-ho bé i afegiu-hi el gingebre. Abaixeu el foc i deixeu-ho reposar tapat durant 2 o 3 minuts. Apagueu el foc i ja ho podeu servir.

——————————————————————————————————-
Tot i que fa pocs anys que aquests bolets es conreen a casa nostra, val la pena que els descobriu perquè, a més de tenir un gust deliciós, tenen moltes propietats medicinals. De fet, són originaris de la xina (des d’on van arribar al Japó) i formen part dels remeis tradicionals de la medicina oriental.
  • Sabíeu que els xiitake ajuden a estimular el sistema immunitari i per això són molt recomanables per prevenir i millorar refredats i grips? Tenen un notable poder antivíric i antibacterià, per la qual cosa són molt recomanables en casos d’infeccions, herpes…
  • A més, aporten bones dosis de vitamines, principalment del grup B, que ajuden a l’equilibri del sistema nerviós.
  • També ens ajuden a mantenir els ossos sans, perquè aporten ergosterol, un precursor de la vitamina D que fixa els minerals als ossos quan ens toca el sol.
  • Contenen molta fribra, que manté la flora intestinal en bon estat, i molt poc greix; per tant, són molt adequats en dietes equilibrades i règims d’aprimament.
Del seitan, us puc dir que és un aliment que s’obté a partir del gluten de blat. Tot i que és un producte derivat del blat, conté un nivell reduït d’hidrats de carboni, perquè s’elabora a partir de la proteïna d’aquest cereal. Això sí, NO és apte per a celíacs.
  •  El seitan és molt recomanable en dietes equilibrades i d’aprimament, sobretot si voleu reduir el consum de proteïna animal.
  • Val la pena que l’incorporeu als vostres menús habituals si feu esport, perquè ajuda a recuperar-se de l’esforç i aporta poques calories.
  • A més, conté tots els aminoàcids essencials (aporta proteïna “completa”) i és un aliment fàcil de digerir.
Si no l’heu tastat mai, el podeu provar de fer tal com us proposo en la recepta d’avui. Ja em direu si us ha agradat.
Ah!, i de primer plat em vaig fer una amanida amb escarola, taronja i ruca…
 
Salut al plat… i bon profit!

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Comenta