L’altre dia no tenia res preparat per dinar i, de camà a casa vaig entrar a un súper (un Bonpreu) per comprar alguna cosa. Sabeu què hi vaig trobar? Bolets xiitake ecològics i de proximitat! Una meravella!
No m’agrada gaire comprar menjar al súper però de tant en tant hi vaig, sobretot quan no he pogut fer la comanda de la cistella ecològica ni anar al mercat, o quan necessito comprar alguna cosa per sortir del pas. La veritat és que trobar-hi productes ecològics i de producció local és una sorpresa ben agradable. Al Bonpreu també tenen formatges ecològics artesans, carn ecològica, algunes fruites i verdures, tofu, seitan, etc., i també alguns productes de comerç just com infusions, cafè i cacau. No cal que us digui que és el meu supermercat “convencional” preferit.
Bé, l’altre dia, com us deia, tenia pressa i volia fer alguna cosa rà pida per dinar. Vaig optar per comprar uns xiitake i un paquet de seitan i em vaig preparar un plat bonÃssim en només uns minuts.
————————————————————————————————————————–
XIITAKE AMB SEITAN
|
Bolets xiitake |
Ingredients:
- 1 o 2 grans d’all,
- 1o 2 paquets de xiitake,
- 1 paquet de seitan
- 1 pessic de sal,
- oli d’oliva verge,
- gingebre fresc ratllat.                 Â
|
Xiitake amb seitan |
Elaboració: netegeu els bolets i talleu-los per la meitat o en 4 parts (segons la mida). Sofregiu-los amb una mica d’oli juntament amb l’all trinxat i un pessic de sal. Talleu el seitan a daus petits i incorporeu-lo als bolets quan ja siguin cuits. Remeneu-ho bé i afegiu-hi el gingebre. Abaixeu el foc i deixeu-ho reposar tapat durant 2 o 3 minuts. Apagueu el foc i ja ho podeu servir.
——————————————————————————————————-
Tot i que fa pocs anys que aquests bolets es conreen a casa nostra, val la pena que els descobriu perquè, a més de tenir un gust deliciós, tenen moltes propietats medicinals. De fet, són originaris de la xina (des d’on van arribar al Japó) i formen part dels remeis tradicionals de la medicina oriental.
- SabÃeu que els xiitake ajuden a estimular el sistema immunitari i per això són molt recomanables per prevenir i millorar refredats i grips? Tenen un notable poder antivÃric i antibacterià , per la qual cosa són molt recomanables en casos d’infeccions, herpes…
- A més, aporten bones dosis de vitamines, principalment del grup B, que ajuden a l’equilibri del sistema nerviós.
- També ens ajuden a mantenir els ossos sans, perquè aporten ergosterol, un precursor de la vitamina D que fixa els minerals als ossos quan ens toca el sol.
- Contenen molta fribra, que manté la flora intestinal en bon estat, i molt poc greix; per tant, són molt adequats en dietes equilibrades i règims d’aprimament.
Del seitan, us puc dir que és un aliment que s’obté a partir del gluten de blat. Tot i que és un producte derivat del blat, conté un nivell reduït d’hidrats de carboni, perquè s’elabora a partir de la proteïna d’aquest cereal. Això sÃ, NO és apte per a celÃacs.
-  El seitan és molt recomanable en dietes equilibrades i d’aprimament, sobretot si voleu reduir el consum de proteïna animal.
- Val la pena que l’incorporeu als vostres menús habituals si feu esport, perquè ajuda a recuperar-se de l’esforç i aporta poques calories.
- A més, conté tots els aminoà cids essencials (aporta proteïna “completa”) i és un aliment fà cil de digerir.
Si no l’heu tastat mai, el podeu provar de fer tal com us proposo en la recepta d’avui. Ja em direu si us ha agradat.
Ah!, i de primer plat em vaig fer una amanida amb escarola, taronja i ruca…
Â
Salut al plat… i bon profit!