Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

HORTALISSES DE TEMPORADA: ELS CALÇOTS


Si us agraden els calçots i en voleu saber una miqueta més, aquí teniu l’article que he escrit per als amics de Can Perol (www.canperol.cat):
 
JA HAN ARRIBAT ELS CALÇOTS!
Germans de les cebes, però de gust més dolç i suau, els calçots tenen propietats medicinalsben reconegudes:
  • són molt beneficiosos per a les mucoses de l’aparell respiratori, per això tradicionalment s’han fet servir com a remei en casos d’al·lèrgies, bronquitis i refredats;
  • a més de ser diürètics tenen propietats antibacterianes, de manera que ajuden al bon funcionament dels ronyons alhora que netegen els conductes del sistema urinari;
  • són rics en minerals, especialment en potassi, i tenen molt poques calories: són, doncs, molt recomanables per controlar la hipertensió, el colesterol i en dietes d’aprimament.
Així doncs, aquesta hortalissa és ideal per mantenir una bona salut en els mesos més freds. Valdria la pena, doncs, aprofitar que ara és època de calçots per tenir-los més presents en la cuina diària. Els podeu preparar de maneres diferents, aquí teniu algunes idees:

       a la planxa o al forn, amanits amb oli d’oliva verge i herbes aromàtiques;
        al vapor, amanits amb una vinagreta o amb salsa de iogurt;
        arrebossats o en tempura, amanits amb salsa de soja i gingebre fresc ratllat;
        com a base per fer purés i sopes de verdures,
        en flams, quiches o púdings de verdura.

I no ens oblidem de les calçotades! Més enllà de les propietats medicinals i el gust extraordinari dels calçots, podreu assaborir una de les delícies de la gastronomia catalana:  la salsa de romesco que, encara que apugi el contingut calòric de l’àpat (procureu no abusar-ne si teniu problemes de sobrepès), us aportarà minerals, greixos saludables i un grapat d’antioxidants. I potser encara més important: si feu una calçotada segur que us relaxareu, gaudireu d’un entorn agradable  i, sobretot,  de bona companyia…  no tingueu cap dubte que tot això també és molt beneficiós per a la salut!
Salut al plat… i bona calçotada!

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina d'hivern

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina tradicional

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera: espàrrecs i altres verdures de temporada

Publicat dia 27 març 2015

Encara fa una mica de fred però el sol ja llueix i se sent olor de primavera. L’arribada d’aquesta estació és un moment de renovació i creixement perquè aporta una energia que convida a l’obertura i el moviment. Per això,…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Comenta