Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

JA HAN ARRIBAT LES TARONGES

Publicat dia 14 gener 2015 alimentació estacional. cuina d'hivern. fruites

Diuen que s’acosten dies d’hivern de veres, de molt de fred. Aprofiteu per omplir el rebost de taronges, que ara estan en el millor moment!
Segur que ja sabeu que el contingut de vitamina C de les taronges estimula les defenses de l’organisme i ajuda a millorar els estats gripals i els refredats.
Quins altres beneficis ens aporten les taronges?
  •  A més de vitamina C, les taronges contenen substàncies amb capacitat antioxidant i antiinflamatòria. Aquests components són uns aliats excel·lents contra els radicals lliures i serveixen per prevenir malalties degeneratives i per lluitar contra molts tipus de càncer.
  • La vitamina C afavoreix l’absorció del ferro, per tant les taronges convenen molt tant si prenem suplements de ferro com quan mengem aliments que contenen aquest mineral, per facilitar-ne l’assimilació.
  • També aporten vitamines del grup B, que són fonamentals per a la bona salut del sistema nerviós.
  • Les taronges contenen potassi, que estimula l’eliminació de líquids i regula la tensió arterial.
  • La fibra que ens aporten (si les mengem senceres o afegim la polpa al suc) ajuda a estimular el sistema digestiu i a regular el colesterol.
Per tots aquests motius es recomana consumir taronges i altres cítrics (llimones, mandarines, clementines…) de manera regular.
Com podem consumir les taronges?
  • Per a moltes persones, una bona manera de començar el dia és prendre un suc de taronja o menjar una taronja sencera. També és cert, però, que hi ha força gent que no tolera bé l’acidesa de la taronja en dejú. En aquests casos, pot anar millor prendre aigua amb suc de llimona (les llimones es mereixen una propera entrada del blog!) o esmorzar primer i a mig matí menjar la taronja o beure el suc.
  • Una altra opció, especialment recomanable per a les persones que volen perdre pes, és menjar una taronja a mitja tarda. Aquest berenar lleuger i nutritiu els permet arribar al sopar sense tenir tanta gana.
  • També és molt interessant, sobretot per les propietats anticancerígenes que aporta, (i també perquè resulta deliciós) afegir taronja a les amanides i a les verdures, ja sigui tallada a trossos o fent servir el suc per amanir. Per exemple, podem fer una amanida de taronja, ceba i escarola, o unes carxofes al vapor amb una salsa de taronja…
Important: no hauríem de barrejar la taronja amb aliments que contenen midó.  En aquest grup incloem algunes hortalisses (pastanaga, carabassa, patata…); carbohidrats (pa, patates, llegums, cereals…); les fruites més dolces (plàtans, figues, prunes,…) i la fruita seca. La combinació de l’àcid del cítric amb el midó fa que es produeixin fermentacions que alteren la digestió i impedeixen l’assimilació dels nutrients.
  • I no us oblideu de la pell, on hi ha els olis essencials, que podeu emprar per aromatitzar molts plats i begudes, com ara infusions. Una recomanació: afegiu pell de taronja ratllada a les amanides, d’aquesta manera n’aprofitareu al màxim les propietats antioxidants i antiinflamatòries.
Com triar les taronges?
Recordeu que és molt important que la fruita no hagi estat tractada amb pesticides ni altres productes tòxics, i encara més si en voleu aprofitar la pell. També convé evitar, sempre que es pugui, les taronges encerades i que han passat per càmeres de conservació.

He de dir que al mercat de Barcelona on acostumo a comprar no és gaire fàcil trobar taronges de qualitat i encara menys ecològiques. Aquest Nadal passat, però, vaig tenir l’ocasió de menjar clementines i mandarines de veres, de les bones: de Sóller, ecològiques, acabades de collir… i en un entorn privilegiat!

El meu amic Xisco em va dur a visitar els horts de Can Bossa: les taronges encara eren una mica verdes, però ara ja les cullen; i també tenen llimones (que venen durant tot l’any). Així que ja ho sabeu, si teniu la sort de tenir-ho a mà, a l’Horta de Sóller podeu trobar taronges ecològiques i boníssimes per omplir el rebost de salut durant l’hivern. I aprofiteu per fer una passejada per la Serra de Tramuntana, que això també fa salut!

Els horts de Can Bossa
Salut al plat… i bones taronges!

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina d'hivern

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara…

Llegeix-ne més

Receptes similars: fruites

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Comenta