Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

CUINA DE TARDOR 1: ELS MONIATOS

Avui us vull parlar d’un dels aliments estrella de la tardor: els moniatos. Ja sabeu que, per raons diverses, hauríem de procurar tornar a aprofitar els productes de temporada i si són tan interessants com aquest, encara amb més motiu. A més de ser econòmica i fàcil de preparar, es tracta d’una hortalissa que té múltiples propietats, entre les que es poden destacar les següents:
  • aporta bones dosis d’energia, per això és adequada en èpoques de fred;
  • protegeix el sistema repiratori i el digestiu, preparant els intestins i el pulmó per suportar les temperatures baixes de l’hivern,
  • conté betacarotens, substàncies antioxidants que li donen el característic to ataronjat i ens protegeixen dels radicals lliures.
Per cert, sabíeu que per aprofitar els betacarotens d’hortalisses com els moniatos i la pastanaga, entre d’altres, s’han de menjar acompanyades d’oli o algun altre tipus de greix? Les vitamines liposolubles (K, E, D i A) s’assimilen quan es prenen juntament amb greixos. Per això és millor menjar la pastanaga amb oli que no pas sense amanir. El mateix passa amb el tomàquet, la carabassa, etc.
Bé, anem al gra: avui us convido a recuperar els moniatos en els vostres plats de tardor. Val la pena que els tinguem presents més enllà de la castanyada, per això us vull suggerir unes quantes opcions:

  • Recordeu que fets al forn són un ingredient excel·lent en l’esmorzar o el berenar dels infants perquè aporten una bona dosi d’energia i són fàcils de digerir.
  • Es poden fer servir en cremes i purés de verdures, com a substituts de la patata. També es pot fer un puré de patata i moniato com a acompanyament de plats de peix o de carn.
  • Són deliciosos en estofats, ja siguin només amb verdures i hortalisses, o amb llegums, amb carn…
  • I no oblideu els típics rostits de carn amb ceba, patata i moniato.
  • Heu provat de fer truita de patata i ceba… amb moniato? Queda boníssima! Podeu substituir una part de la patata per moniato, segur que us agrada!

Salut al plat… i bon profit!

 

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina de tardor

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Publicat dia 24 novembre 2015

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor. Mongetes azuki, un gran aliment medicinal

Publicat dia 30 octubre 2015

Coneixeu les mongetes azuki? Són unes mongetes vermelles típiques de la gastronomia japonesa i molt valorades en la medicina oriental per les seves propietats depuratives i desintoxicants, sobretot per la gran capacitat que tenen d’afavorir el funcionament dels ronyons. En…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Comenta