Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

PLANIFICAR I ORGANITZAR-SE A LA CUINA (1): PREPARACIONS PER TENIR A PUNT

Publicat dia 23 setembre 2014 alimentació equilibrada. nutrició i salut


Us heu decidit a planificar la compra i els menús setmanals per poder menjar millor? Si és així, animeu-vos a dedicar un parell d’horetes (per exemple, diumenge horabaixa) a preparar plats o ingredients que podreu tenir a punt per incloure en més d’un àpat. 
Des de Salut al plat us suggereixo mitja dotzena de preparacions culinàries que es conserven bé durant uns dies a la nevera o al congelador. Així podreu organitzar els menús més fàcilment i menjareu millor (no haureu de recórrer a plats precuinats ni a passar amb “qualsevol cosa”). Encara que si no hi esteu acostumats, d’entrada us pot semblar feixuc, us asseguro que dedicar una estona a cuinar us permetrà estalviar temps i feina. Això sí: quan us hi poseu, feu-ho amb ganes i amb molt d’amor… així en podreu gaudir tant quan cuineu com quan mengeu.
PREPARACIONS CULINÀRIES
CONSERVACIÓ (EN NEVERA)
COM LES PODEU APROFITAR
ALGUNS CONSELLS
Arròs integral (o altres cereals en gra: mill, civada…).
3- 4 dies (sense barrejar-los amb verdures ni altres ingredients que puguin fermentar).
En sopes, cremes d’esmorzar, saltejats amb verdures, amb salsa de tomàquet sofregit…
Els cereals integrals s’han de coure bé, no s’han de fer al dente.
Cremes de verdures.
Uns 3 dies (sense llet o derivats).
Les podeu menjar fredes (traieu-les de la nevera una estoneta abans de menjar) o calentes.
Si voleu que quedin ben cremoses feu un bon sofregit de ceba, afegiu les verdures que us vinguin de gust, aigua que cobreixi i deixeu-ho coure a foc lent.
Llegums cuits (cigrons, llenties, fesols, azukis).
3-4 dies, es poden congelar.
En purés o cremes barrejats amb verdures, saltejats amb cereals, en sopes, per fer patés…
Per coure els llegums, feu servir una tira d’alga kombu. Afegiu-hi espècies com comí, anís, gingebre… per facilitar-ne la digestió.
Brous (de verdures, de peix, de pollastre…).
3-4 dies, es poden congelar.
Per a sopes, com a base per fer cremes, paelles…
Si feu brou de peix o de verdura, afegiu-hi una tira d’alga kombu.
Patés casolans (de cigrons, de sardines, de xampinyons…)
Variable segons els ingredients (entre 2 i 4 dies).
Amb torrades o pa per esmorzar o berenar, com a entrant acompanyant unes tires de verdures…
Si un dia teniu molta pressa, un entrepà que inclogui un bon pa, paté casolà i vegetals variats, us pot solucionar un àpat.
Verdures escalivades (ceba, pebrot, albergínia).
3-4 dies a la nevera.
En amanides, per afegir a saltejats de verdures, arrossos, entrepans…
Les solanàcies com el pebrot i l’albergínia s’han de consumir amb moderació i quan n’és temporada.
Salut al plat… i bona cuina!

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Comenta