- ÂPer començar, és molt important que en els à pats que es fan a casa tots els membres de la famÃlia mengin el mateix. Cuinar una cosa diferent per a cadascú o que es pugui triar com al restaurant no té cap raó de ser; fins i tot és contraproduent si entenem que l’alimentació forma part de l’aprenentatge dels infants. Hi ha dues excepcions: els nens més petits de 2 anys (que encara no mengen “de tot”) i les persones que pateixen alguna patologia que els obligui a seguir una dieta especÃfica o restrictiva.
- ÂÉs molt útil fer un menú setmanal (o, com a mÃnim, de dilluns a divendres) que us servirà tant per menjar millor com per guanyar temps en el dia a dia i per planificar la compra. Procureu que sigui equilibrati que en cada à pat inclogui varietat de nutrients, de gustos, de textures, de colors…
- ÂUn cop tingueu clar què menjareu durant la setmana, feu una compra grossa que us permeti abastir-vos de la majoria d’ingredients o de productes que necessiteu (si no teniu temps d’anar a comprar, avui dia trobareu mercarts i supermercats que us portaran la comanda a casa).
- ÂI si dubteu de si el menú que plantegeu és equilibrat o si no us en sortiu a l’hora de planificar-lo, poseu-vos en mans d’un especialista que us pugui ajudar. La veritat és que una de les feines més agraïdes que faig a la consulta és, justament, la d’ensenyar a menjar, amb tot el que implica. Hi ha una cosa segura: si voleu que els vostres fills mengin bé, heu de començar per menjar bé vosaltres; allò que diuen de predicar amb l’exemple.
- ÂAh! I sempre que pugueu seieu a taula amb els nens, i gaudiu del menjar i parleu… És un dels millors regals que els podeu fer!
Salut al plat… i bon començament de curs!