COMENCEM EL CURS AMB BONS PROPÒSITS: MILLORAR ELS HÀBITS ALIMENTARIS FAMILIARS

Publicat dia 16 setembre 2014 alimentació equilibrada. nutrició i salut

L’inici del curs escolar, com el començament de l’any, és un bon moment per fer canvis i plantejar-se bons propòsits. Com que aquests dies els infants són els protagonistes i com que l’alimentació té un paper fonamental en el seu desenvolupament (físic, mental i emocional) des de Salut al plat us vull animar a millorar els hàbits alimentaris familiars.
Sé que molts pares pateixen per si els seus fills mengen prou bé… i encara pateixen més per la falta de temps per comprar i cuinar. Es tracta de planificar i organitzar-se i, a poc a poc, anar introduint petits canvis que  us permetran menjar millor i gestionar la intendència familiar de forma més eficaç. Si us hi poseu amb ganes segurament d’aquí a uns mesos ja no haureu de patir tant per la falta de temps… encara que feu els mateixos horaris que ara. Us animeu a intentar-ho? Aquí teniu un grapadet de recomanacions perquè hi aneu pensant i us acabeu de decidir:
  1. ­Per començar, és molt important que en els àpats que es fan a casa tots els membres de la família mengin el mateix. Cuinar una cosa diferent per a cadascú o que es pugui triar com al restaurant no té cap raó de ser; fins i tot és contraproduent si entenem que l’alimentació forma part de l’aprenentatge dels infants.  Hi ha dues excepcions: els nens més petits de 2 anys (que encara no mengen “de tot”)  i les persones que pateixen alguna patologia que els obligui a seguir una dieta específica o restrictiva.
  2. ­És molt útil fer un menú setmanal (o, com a mínim, de dilluns a divendres) que us servirà tant per menjar millor com per guanyar temps en el dia a dia i per planificar la compra. Procureu que sigui equilibrati que en cada àpat inclogui varietat de nutrients, de gustos, de textures, de colors…
  3. ­Un cop tingueu clar què menjareu durant la setmana, feu una compra grossa que us permeti abastir-vos de la majoria d’ingredients o de productes que necessiteu (si no teniu temps d’anar a comprar, avui dia trobareu mercarts i supermercats que us portaran la comanda a casa).
  4. ­I si dubteu de si el menú que plantegeu és equilibrat o si no us en sortiu a l’hora de planificar-lo, poseu-vos en mans d’un especialista que us pugui ajudar. La veritat és que una de les feines més agraïdes que faig a la consulta és, justament, la d’ensenyar a menjar, amb tot el que implica. Hi ha una cosa segura: si voleu que els vostres fills mengin bé, heu de començar per menjar bé vosaltres; allò que diuen de predicar amb l’exemple.
  5. ­Ah! I sempre que pugueu seieu a taula amb els nens, i gaudiu del menjar i parleu… És un dels millors regals que els podeu fer!

Salut al plat… i bon començament de curs!

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Comenta