Assumpta Forteza Salut al plat Esper que tot això us interessi o que si, com a mínim sentiu una mica de curiositat, aneu seguint les entrades que penjaré al blog. Hi haurà una mica de tot: consells de dietètica i salut, receptes de cuina, idees per fer àpats equilibrats... Doncs ja ho sabeu: SALUT AL PLAT... I BON PROFIT!

REDESCOBRIR LA SOPA D’ALL… AMB FARIGOLA

Publicat dia 24 desembre 2013 cuina tradicional. sopes i cremes


Fa temps que no mengeu sopa d’all? Ara que vol fer fred, us recomano que recupereu aquest plat tan senzill, que és una joia de la nostra gastronomia. Quins ingredients us calen?:
  • Sopa d’all amb farigola

    grans d’all

  • llesques de pa sec (millor si és integral)
  • aigua
  • oli d’oliva verge
  • sal
  • ou (opcional)
Com es fa?:
En una olla se sofregeixen els alls tallats a làmines i després el pa a daus petits. S’hi afegeix l’aigua i es deixa bullir fins que el pa sigui ben tou. S’apaga el foc, s’hi afegeix un pessic de sal i l’ou batut.
 
All i farigola: un tàndem excepcional
Si hi afegiu una branqueta de farigola quan apagueu el foc i la deixeu infusionar uns 2 minuts, obtindreu una sopa depurativa que us ajudarà a equilibrar l’organisme. Coneixeu les propietats medicinals d’aquesta planta aromàtica?
– És antibacteriana, antifúngica i antivírica.
– És digestiva i carminativa (ajuda a expulsar els gasos intestinals).
– Ajuda a prevenir i curar els refredats i aporta beneficis al sistema respiratori.
– Estimula les defenses de l’organisme.
– Ajuda a tonificar i a estimular el metabolisme, per això la sopa de farigola és molt recomanable en dietes d’aprimament (sempre que no s’hi posi un excés de pa, és clar).
 
I ja sabeu que l’all, a banda de tenir un aroma i un gust excepcionals, és un dels anomenats aliment-medicament, amb reconegudes propietats medicinals que ens pot ajudar en la prevenció i en el tractament de diverses malalties:
– és molt beneficiós per al sistema cardiovascular,
– regula el colesterol i la tensió arterial,
– és un dels aliments que es fan servir en la prevenció del càncer,
– té propietats depuratives, antivíriques i antibacterianes, per això es diu que és un “antibiòtic” natural,
– també és un bon antial·lèrgic i antioxidant.
 
Segur que us vindrà de gust menjar sopa d’all amb farigola (com a plat únic) per sopar el dia de Nadal o de Sant Esteve…
Ah, i si encara no sabeu què fer de primer plat en algun dels àpats de les festes, animeu-vos a fer una sopa d’all amb farigola amb alguna d’aquestes variacions “festives” que us proposo, a veure si us inspireu:
  • substituïu l’ou batut per un ou de guatlla a la planxa i afegiu-hi unes gotes d’oli de tòfona (o una mica de tòfona ratllada),
  • afegiu-hi formatge parmesà ratllat i un pessic de pebre negre,
  • afegiu-hi uns trossets de cansalada o de pernil ibèric,
  • afegiu-hi uns bolets de temporada sofregits i julivert fresc picat,
  • afegiu-hi unes escopinyes fresques (si hi voleu donar un toc una mica exòtic, combinen molt bé amb unes fulles de coriandre fresc o de gingebre fresc ratllat).
 Bones festes i salut al plat… i bon profit!
 
 
 

Receptes similars: cuina tradicional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes i cremes

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Comenta