Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra gastronomia.

Pel que fa als usos culinaris de les tàperes, a Mallorca és típic incorporar-les en plats ben diferents, des de pa amb oli fins a guisats, com la llengua amb tàperes. En altres indrets del Mediterrani, on també són un ingredient tradicional, se solen fer servir en salses que acompanyen plats de pasta o carn, en amanides, en pizzes…

Més enllà d’aquestes tradicions de la gastronomia mediterrània, les tàperes tenen propietats medicinals que val la pena tenir en compte:

  • són aperitives, estimulen la digestió i protegeixen el fetge,
  • contenen flavonoides amb propietats antiinflamatòries que milloren la salut de les articulacions, afavoreixen el sistema cardiovascular i protegeixen contra diferents tipus de càncer per les seves propietats antioxidants.

tàperes

En la recepta que us deix avui, les tàperes són l’ingredient principal d’una vinagreta que combina molt bé amb diferents tipus de carn (freda o calenta). Jo la faig sovint per acompanyar el pollastre que em queda quan faig brou. Així que, si sou dels que us agrada la sopa i procurau tenir brou sempre a punt, ja teniu una altra manera d’aprofitar la carn que hi poseu (no s’ha de llençar res, tot s’aprofita!). A més, aquesta salsa, com que porta altres vegetals i oli d’oliva, és una bona font de vitamines i antioxidants… deliciosa i saludable!

 

Vinagreta de tàperes per acompanyar carn de pollastre bullida i cabdells d'enciam

Vinagreta de tàperes per acompanyar carn de pollastre bullida i cabdells d’enciam

Vinagreta de tàperes amb api i ceba tendra

Ingredients:

  • 3 o 4 c.s. de tàperes
  • 1 branca petita d’api
  • 1 ceba tendra
  • 1 branca de julivert
  • 1 tomàtiga de ramellet
  • 1 c.p. de mostassa
  • Oli d’oliva
  • 1 pessic de sal

Preparació:

Netejau la ceba, l’api, el julivert i la tomàtiga i tallau-los a trossets. Posau tots els ingredients en una picadora elèctrica i triturau-los bé fins que quedin emulsionats.

Necessitareu més o menys oli segons la textura que vulgueu obtenir. Si la salsa us queda massa espessa, podeu afegir-hi una mica d’aigua.

Si us sobra salsa, la podeu guardar en un pot hermètic a la nevera (màxim 5 dies) i així la tendreu a punt per fer-la servir en àpats diferents quan us vengui de gust: amb torrades amb alvocat, amb peixos fumats o marinats, amb amanides d’escarola o endívies, amb verdures a la planxa o al vapor (queda boníssima amb les carxofes!)…

Salut al plat… i bones tàperes!

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina tradicional

Cuina de primavera: espàrrecs i altres verdures de temporada

Publicat dia 27 març 2015

Encara fa una mica de fred però el sol ja llueix i se sent olor de primavera. L’arribada d’aquesta estació és un moment de renovació i creixement perquè aporta una energia que convida a l’obertura i el moviment. Per això,…

Llegeix-ne més

Un tresor de la nostra cuina: salsa de calçots

Publicat dia 19 març 2015

Ja fa dies que ha començat la temporada de calçots però encara hi som ben a temps. Val la pena aprofitar per gaudir d’aquests germans de les cebes que, a més de ser boníssims, tenen reconegudes propietats medicinals: són molt…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada

Publicat dia 24 desembre 2015

Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen el cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en…

Llegeix-ne més

Receptes similars: plantes i fruits silvestres

Aprofitem les plantes silvestres: les ortigues (II)

Publicat dia 6 març 2015

L’altre dia, xerrant de desitjos primaverals, us vaig explicar com fer servir les ortigues a la cuina. Avui, perquè no hagueu d’esperar que passi l’hivern i pugueu aprofitar les bondats d’aquests herba durant tot l’any, em centraré en les seves…

Llegeix-ne més

APROFITEM LES PLANTES SILVESTRES: LES ORTIGUES

Publicat dia 9 febrer 2015

Heu provat mai de desitjar alguna cosa ben fort perquè es compleixi? És ben cert que de vegades funciona… Aquests dies fa tant de fred, però, que crec que per moltes ganis que tengui que l’hivern passi aviat, el bon…

Llegeix-ne més

Comenta