Un tresor de la nostra cuina: salsa de calçots

Publicat dia 19 març 2015 cuina tradicional. verdures i hortalisses

Ja fa dies que ha començat la temporada de calçots però encara hi som ben a temps. Val la pena aprofitar per gaudir d’aquests germans de les cebes que, a més de ser boníssims, tenen reconegudes propietats medicinals:

  • són molt beneficiosos per a les mucoses de l’aparell respiratori, per això són útils en casos d’al·lèrgies, bronquitis i refredats;
  • a més de ser diürètics tenen propietats antibacterianes: ajuden al bon funcionament dels ronyons alhora que netegen els conductes del sistema urinari;
  • són rics en minerals, especialment en potassi, i tenen molt poques calories: són, doncs, molt recomanables per controlar la hipertensió, el colesterol i en dietes d’aprimament.

calçots

I per acompanyar els calçots no hi ha res com una bona salsa: la salsa de calçots o de romesco, una de les joies de la gastronomia catalana. Com de la majoria de salses, no se n’hauria d’abusar perquè és molt calòrica, però si la consumim amb moderació i la reservam per a ocasions especials, podrem gaudir-ne i aprofitar els beneficis que ens aporten els ingredients que conté:

  • Comencem per l’all, que és el rei de la medicina natural i preventiva. Té propietats antibacterianes, antivíriques, antifúngiques, anticoagulants i anticancerígenes. És un dels “aliments-medicament” que serveix gairebé per tot. Aprofitem-lo, doncs, que el tenim ben a l’abast.
  •  Un altre dels aliments estrella de la nostra gastronomia és l’oli d’oliva, un producte que estam tan acostumats a fer servir que potser ja no li donam el valor que té. A més de les seves extraordinàries virtuts organolèptiques, l’oli d’oliva verge aporta molts beneficis a la salut cardiovascular perquè evita que els greixos de la sang s’oxidin i que les artèries s’enganxin. També conté molta vitamina E, un potent antioxidant i un bon aliat contra els processos d’envelliment de l’organisme.
  •  Les avellanes i les ametlles aporten greixos saludables, que regulen els nivells de colesterol en sang; vitamina E; minerals… i tenen reconegudes propietats anticancerígenes. Per tot això val la pena relativitzar el contingut calòric d’aquests aliments i incorporar-los a la nostra alimentació diària. No n’hem d’abusar, però: amb un grapat petit (que càpiga en un puny tancat) ja n’hi ha prou.
  •  Les tomàtigues, juntament amb els pebres, són els ingredients que donen color a la salsa. El responsable del seu to vermellós és el licopè, un carotè que els confereix propietats antioxidants i fa que les tomàtigues siguin un dels aliments estrella per prevenir i lluitar contra el càncer de pròstata. A més, són riques en vitamina C, E, betacarotens, flavonoides, minerals i àcid fòlic. Un consell: si voleu gaudir del gust i de les propietats medicinals de les tomàtigues menjau-les ben madures… i molt millor si són ecològiques i de temporada!

Salsa de calçots de n’Antonieta

La recepta de salsa de calçots que us deix avui és la millor que he tastat mai: la de n’Antonieta, la meva sogra. És un d’aquells tresors de la gastronomia familiar que fa il·lusió compartir i conservar. Les quantitats són per a una calçotada multitudinària: surt salsa per a unes 40 persones o més. I si us en sobra és molt bona per acompanyar altres verdures, amanides, peix… Esper que us agradi.

Ingredients:

  • La polpa de 3-4 pebres de romesco (prèviament escaldats)
  •  3 kg de tomàtigues (escalivades, pelades i sense llavors)
  •  300 g d’avellanes torrades
  •  500 g d’ametlles torrades
  •  1 cabeça d’alls escalivada
  •  1 o 2 grans d’all crus
  • Mig litre d’oli d’oliva verge
  • Vinagre (un gotet)
  • Sal

Es posen tots els ingredients en un bol gros o en una olla i es trituren bé amb la batedora elèctrica. Les quantitats d’oli, de vinagre i de sal són aproximades. Convé tastar i rectificar, sobretot de sal i de vinagre.

Salut al plat… i bona salsa!

 

 

 

 

Receptes similars: cuina tradicional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures i hortalisses

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Els pèsols: un tresor molt nutritiu

Publicat dia 7 març 2016

Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral. I amb aquesta estació també arriba el moment ideal…

Llegeix-ne més

Comenta