Diuen que la primavera meteorològica ja ha començat, i deu ser ver perquè al balcó de casa ja hem vist les primeres marietes, que cada any vénen amb el temps primaveral.
I amb aquesta estació també arriba el moment ideal per menjar pèsols, una hortalissa deliciosa i plena de nutrients que estarà en plena temporada fins al mes de maig.
Per què són tan bons els pèsols?
Si tenim en compte els nutrients que ens aporten, els pèsols són una de les verdures més completes que hi ha perquè -a més de vitamines (B, C i betacarotens) i minerals (à cid fòlic, ferro, zinc, fòsfor…)-, contenen proteïnes. En realitat pertanyen a la famÃlia de les lleguminoses per
ò quan són frescos s’assemblen més a les verdures.
Els pèsols són especialment rics en vitamines del grup B, especialment en B1 o tiamina. Aquestes substà ncies són essencials per al bon funcionament del sistema nerviós: ajuden a dormir bé i a millorar l’estat d’à nim. Per tant, convenen molt a persones que pateixen estrès mantingut o que tenen dificultats per relaxar-se o descansar bé.
Com que aporten grans quantitats de fibra soluble regulen els nivells de colesterol, milloren l’estat de la flora intestinal i el funcionament del sistema digestiu.
A més, també contenen substà ncies que afavoreixen la circulació sanguÃnia i redueixen el risc de patir infarts i embòlies.
Els hidrats de carboni que contenen els pèsols regulen els nivells de sucre en sang, de manera que estabilitzen els nivells de glucosa i aporten sensació de sacietat.
Com convé cuinar els pèsols?
Per aprofitar-ne bé els nutrients i conservar-ne la textura i el gust, com passa amb la majoria de les verdures, s’han de coure molt poca estona (que quedin cruixents). El millor, doncs, és escaldar-los o bullir-los un parell de minuts. Aixà que ja ho sabeu, si voleu fer pèsols amb patates, bulliu bé les patates i afegiu els pèsols al final de la cocció!
Per no passar-vos en coure’ls, escaldau els pèsols i després incorporau-los a saltejats de verdures, arrossos, sopes, pastissos, flams de verdura… Hi podeu afegir espècies i herbes aromà tiques al gust: els pèsols combinen molt bé amb all, ceba tendra, pebre negre, menta, moraduix, llorer, etc.
Un cop escaldats, queden bonÃssims saltejats i barrejats amb altres ingredients com, per exemple, ou dur, pernil salat, cansalada, botifarra negra o botifarró, sobrassada, algues, fruita seca o llavors, etc. N’hi ha per triar i remenar…
Els pèsols frescos i ben tendres són deliciosos crus, en amanides. Combinen molt bé amb maduixes (també molt primaverals) i enciam o ruca, per exemple. També hi podeu afegir peixos fumats o algun formatge fresc o mató.
Cal recordar que els pèsols congelats perden més de la meitat dels nutrients que contenen. Aixà doncs, és molt recomanable aprofitar-los ara, que n’és temporada. Si teniu temps, la millor opció és comprar-los amb clovella i pelar-los. Si demanau als petits de la casa que us ajudin, segur que s’ho passaran bé i aprendran a valorar més aquest aliment… i si no teniu petits, sempre podeu prometre un bon à pat primaveral a qui us vulgui donar un cop de mà .
Salut al plat… i bon temps de primavera!