Aprofitem les plantes silvestres: les ortigues (II)

Publicat dia 6 març 2015 nutrició i salut. plantes i fruits silvestres

L’altre dia, xerrant de desitjos primaverals, us vaig explicar com fer servir les ortigues a la cuina. Avui, perquè no hagueu d’esperar que passi l’hivern i pugueu aprofitar les bondats d’aquests herba durant tot l’any, em centraré en les seves propietats terapèutiques. Com a planta medicinal, l’ortiga (Urtica dioica) es coneix bé des de l’antiguitat. Diuen que els romans es flagel·laven les parts baixes amb rams d’ortiga per augmentar la virilitat (això millor que no ho proveu!), i els grecs les feien servir per combatre la tos, l’artritis, les infeccions, etc.

Els beneficis de prendre ortigues

Des d’un punt de vista nutricional, les ortigues destaquen pel contingut de fibra, clorofil·la, provitamina A, vitamines del grup B i minerals (ferro, calci, potassi, bor, silici…). A més, tenen altres principis actius que, juntament amb els nutrients que acabats d’esmentar, aporten múltiples beneficis a l’organisme:

 •  Són remineralitzants i reconstituents, per això són útils en casos d’anèmia, debilitat general i fragilitat òssia.
 • Tenen un alt poder diürètic i estimulen l’eliminació de toxines a través dels ronyons. Estan, doncs, molt indicades quan hi ha afeccions urinàries, gota, retenció de líquids, hipertensió, etc.
 • Com que són depuratives i diürètiques, també són recomanables en casos de sobrepès acompanyat de retenció de líquids.
 • A més d’afavorir la circulació sanguínia, regulen els nivells de sucre i de greixos en sang, de manera que són unes bones aliades contra la diabetis i el colesterol.
 • Són galactògenes, és a dir, estimulen la producció de la llet materna.
 • Gràcies a les seves propietats antiinflamatòries i astringents, també es fan servir externament per tractar problemes de dermatitis, faringitis, inflamacions articulars o òssies (reuma, contractures, mal de cervicals…).
 • Les arrels d’ortiga també es fan servir en el tractament de la hiperplàsia benigna de pròstata perquè alguns dels principis actius que contenen bloquegen l’acció de les hormones implicades en l’engrandiment de la pròstata.

En quines formes es poden prendre les ortigues?

 •  Amb les fulles i les arrels se’n fan infusions i decoccions. També es pot prendre el suc de la planta fresca.
 • Per a ús intern es comercialitza en forma d’extracte, de xarop i de tintura.
 • Per a ús extern se’n fan decoccions (banys, compreses, gargarismes, irrigacions vaginals…), alcohols de fregues (molt útil per a contractures) i també es pot fer servir el suc de la planta fresca (per exemple, aplicat en compreses sobre zones reumàtiques).

S’ha de tenir alguna precaució amb el consum d’ortigues?

Sobretot quan es prenen en forma concentrada (infusions o extractes) cal anar amb compte i consultar amb un especialista:

 • Si hi ha hipertensió arterial tractada amb fàrmacs cal vigilar amb l’ús de les ortigues com a diürètic.
 • En casos d’insuficiència renal o cardíaca, perquè es podria produir una descompensació tensional.

INFUSIÓ D’ORTIGUES, CUA DE CAVALL I CIVADA

Si voleu començar a familiaritzar-vos amb les ortigues com a planta medicinal, us propòs una infusió que també inclou el gra sencer de la civada (Avena sativa) i cua de cavall (Equisetum arvense). Aquesta barreja de plantes, a més de tenir un gust molt agradable, aporta beneficis com els següents:

 • És remineralitzant perquè conté magnesi, sillici i calci. A més, ajuda a regenerar el cartílag i a reforçar l’estructura òssia.
 • És depurativa i estimula el bon funcionament de l’organisme perquè ajuda a la desacidificació del medi intern.
 • És un bon reconstituent general.

 

cua de cavall, ortigues i civada

cua de cavall, ortigues i civada

Ingredients:

1 c.s. de civada

1 c.s. d’ortiga (fulles)

1 c.s. de cua de cavall

1 l d’aigua mineral

Ompliu un cassó amb l’aigua i, en fred, afegiu-hi les tres plantes indicades. Posau-ho al foc i quan arrenqui el bull abaixau el foc al mínim i deixau-ho bullir durant 15 min. A continuació, colau la infusió i abocau-la en un termos o en una ampolla de vidre. La podeu anar prenent al llarg del dia

Un consell: per aprofitar les propietats d’aquesta i altres infusions és recomanable no afegir-hi sucre, mel, ni altres edulcorants. A més, així podreu gaudir millor dels gustos de les diferents plantes que aneu tastant.

Esper que us agradi!

 

Salut al plat… i bones infusions!

 

Receptes similars: nutrició i salut

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: plantes i fruits silvestres

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes

Publicat dia 10 desembre 2015

Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra…

Llegeix-ne més

APROFITEM LES PLANTES SILVESTRES: LES ORTIGUES

Publicat dia 9 febrer 2015

Heu provat mai de desitjar alguna cosa ben fort perquè es compleixi? És ben cert que de vegades funciona… Aquests dies fa tant de fred, però, que crec que per moltes ganis que tengui que l’hivern passi aviat, el bon…

Llegeix-ne més

Comenta