Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred

Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana… Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara en farà més, així que és un bon moment per recordar alguns consells que us ajudaran a estimular el sistema immunitari i a evitar refredats i grips.

Què hem de menjar quan fa fred?•

  • Aquests dies convé potenciar l’ús d’alguns aliments que nodreixen i reforcen l’organisme. Són especialment interessants el sèsam negre, les algues i el miso. Aquest darrer, a més de ser molt nutritiu, escalfa el cos i manté la flora bacteriana en bon estat. Quan fa fred és millor emprar el hatcho miso, que podeu incorporar en brous vegetals o de peix, i també en cremes o purés de verdura.
  • Hortalisses com l’escarola, el nap, l’api, la col, la xirivia, el bròquil, la carabassa, el moniato..., ens ajuden a seguir una dieta equilibrada (que ja sabeu que s’ha de basar en verdures i fruites de temporada) i aporten antioxidants, vitamines i minerals que ens nodreixen i estimulen el sistema immunitari. I que no faltin l’all i la ceba, amb reconegudes propietats medicinals preventives i curatives.
  • I pel que fa a les fruites, ara ja vénen les taronges, les mandarines, les aranges… amb tots els beneficis antioxidants i immunoestimulants de les seves vitamines. Ah, i no us oblideu de les llimones, que podeu fer servir per amanir, en infusions, en liquats, etc. Podeu trobar més informació sobre els cítrics en dues entrades de Salut al plat de gener del 2015, en què parl de les llimones i les taronges, respectivament.

mandarines

  • És un bon moment per incrementar el consum de cereals integrals, que aporten escalfor, energia i són molt nutritius. Quan fa fred els més adequats són l’arròs integral de gra curt, el mill, la civada, la quinoa i el fajol (especialment adequat per als dies més freds).
  • I no us oblideu de consumir greixos de bona qualitat: oli d’oliva verge, de llavors sense refinar, fruita seca, llavors… Són una bona font d’energia, antioxidants, vitamines i minerals i també ajuden a assimilar millor els nutrients d’altres aliments.
  • També és molt recomanable fer servir herbes i espècies com la farigola, el romaní, el gingebre, la nou moscada, la canyella i el clau. Són digestives i us ajudaran a evitar i combatre constipats. Si un dia agafau fred, preparau una infusió barrejant algunes d’aquestes espècies o incorporau-les a un brou, ja veureu com tot d’una entrau en calor!
Llimona, all, farigola, cardamom... bons aliats contra el fred

Llimona, all, farigola, cardamom… bons aliats contra el fred

 

Com hem de cuinar quan fa fred?

Pel que fa a les preparacions culinàries i estils de cocció més adequats, és el moment de fer brous, sopes, estofats… i altres plats que demanen coccions i foc lent (verdures i peix al vapor, rostits al forn, guisats de llegum amb hortalisses…).

Això no vol dir que hagueu de deixar de menjar amanides: si trobau que fa massa fred, les podeu fer amb la verdura escaldada o cuita al dente. Una altra bona opció és afegir-hi espècies o condiments que ajudin a escalfar (pebre negre, gingebre, curry…).

I perquè la fruita no resulti tan freda i sigui més fàcil de digerir, també li podeu donar un toc d’escalfor coent-la o condimentant-la: pomes o peres al forn, al vapor o saltejades; taronges amb canyella; magranes o plàtans amb gingebre ratllat…

I procurau tenir a mà infusions d’herbes i espècies que us aniran molt bé per mantenir l’organisme ben hidratat, fer passar el fred i millorar els símptomes de possibles constipats i grips.

I recordau que diuen que els refredats tarden set dies a curar-se si anam al metge… i una setmana si no hi anam!
Salut al plat… i bons dies de fred!

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina d'hivern

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Cuina d’hivern: el fajol

Publicat dia 6 març 2015

Heu sentit a parlar de la rutina? No, no em referesc a tot allò que feim per costum i gairebé sempre de la mateix manera. Em referesc a un flavonoide que ajuda a reforçar els capil·lars i els vasos sanguinis….

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina de tardor

Cuina de tardor. Mongetes azuki, un gran aliment medicinal

Publicat dia 30 octubre 2015

Coneixeu les mongetes azuki? Són unes mongetes vermelles típiques de la gastronomia japonesa i molt valorades en la medicina oriental per les seves propietats depuratives i desintoxicants, sobretot per la gran capacitat que tenen d’afavorir el funcionament dels ronyons. En…

Llegeix-ne més

CUINA DE TARDOR 2: POLLASTRE AMB MONIATOS I CURRI

Publicat dia 13 desembre 2013

Per si encara no teniu clar què fer amb els moniatos que espero que hagueu comprat després d’haver llegit l’entrada anterior del blog ;), us proposo que us animeu a fer aquest plat que vaig improvisar l’altre dia. És molt…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Comenta