Alimentació per a l’estiu

Ja ha arribat la calor i l’estiu tan desitjat! Com que ara podem gaudir d’un clima ideal per fer activitats a l’aire lliure i tenim més hores de claror, normalment ens sentim més sociables i actius, més oberts. Necessitem l’energia suficient per adaptar-nos bé al nou ritme de vida i als canvis que es produeixen tant en el nostre organisme com a l’exterior. L’alimentació en aquesta època de l’any hauria de ser més lleugera, de gustos refrescants i textures cruixents. La gran varietat de fruites i verdures de temporada ens permet augmentar la creativitat a la cuina i fer plats ben nutritius i plens de color. És un bon moment, doncs, per reduir el consum de calories i evitar els àpats massa abundants que creen congestió.

 

Quins aliments hem de potenciar durant l’estiu?

  • Aliments frescos i lleugers: sopes i cremes fredes, amanides variades… a base de fruita i verdura de temporada, germinats…
  • Els liquats de fruites i hortalisses i els brous de verdures i algues (que es poden prendre a temperatura ambient) són ideals per remineralitzar i hidratar l’organisme.
  • Hem de tenir en compte que amb la calor suam més i perdem més minerals que durant l’hivern. Per això a l’estiu convé augmentar el consum d’algues i d’alguns condiments salats que contenen minerals: salsa de soja, miso, umeboshi.
  • Proteïnes vegetals com els llegums, el peix, els ous i les carns blanques aporten proteïnes de bona qualitat.
  • Pel que fa als greixos, és important recordar que no s’han de suprimir, sinó que cal triar aliments amb greixos saludables: alvocat, peix blau de mida petita, fruita seca i llavors, oli d’oliva verge, olis de llavors…
  • Són molt adequades per a l’estiu les infusions de plantes medicinals més refrescants: te verd, menta, fonoll… Per hidratar-vos i refrescar-vos també podeu fer aigües aromatitzades, per exemple, amb fulles de menta fresca, suc o trossos de llimona i rodanxes de gingebre fresc. Només heu d’omplir una gerra d’aigua, afegir-hi els ingredients i deixar-ho reposar uns minuts perquè l’aigua n’agafi el gust.

llimona, gingebre, menta

 

I sobretot no us oblideu d’alimentar l’esperit gaudint d’allò que més us agradi i us faci viure el present amb plenitud: amors, amics, lectures, música, passejades, paisatges…

 recomanacions estiu 2015

Salut al plat… i bon estiu!

 

Receptes similars: alimentació equilibrada

Cuina d’hivern: verdura crua de temporada ben condimentada

Publicat dia 17 gener 2018

Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de…

Llegeix-ne més

Cuina de primavera. Aprofitar (encara) els beneficis de les carxofes

Publicat dia 18 març 2017

Després de molts dies sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara podrem aprofitar fins ben entrat el mes…

Llegeix-ne més

Receptes similars: alimentació estacional

Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols

Publicat dia 25 octubre 2017

Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la…

Llegeix-ne més

Cuina d’estiu: ajoblanco amb poma i cireres

Publicat dia 9 juliol 2016

Teniu calor? Heu tastat mai l’ajoblanco? Idò aprofitau per refrescar-vos endinsant-vos del tot en l’estiu amb aquesta sopa freda que és boníssima, molt nutritiva i súper saludable. Per què és tan saludable menjar ajoblanco? Les ametlles, que són l’ingredient bàsic…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina d'estiu

Cuina de primavera-estiu: crema freda de cogombre

Publicat dia 27 maig 2015

Voleu estar més guapos per dins i per fora? Si és així, no dubteu a aprofitar una de les hortalisses més refrescants que tenim de temporada: els cogombres. Ara que les temperatures començaran a pujar, els cogombres són una excusa…

Llegeix-ne més

RECOMANACIONS D’ESTIU

Publicat dia 22 juliol 2014

Abans de marxar de vacances, des de salutalplat us vull desitjar que passeu un bon estiu amb un parell (mallorquí) de recomanacions: Recordeu que ara és un excel·lent moment per aprofitar els beneficis de la fruita i la verdura de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: nutrició i salut

Per Sant Jordi, llibres i roses per regalar… i també per menjar!

Publicat dia 21 abril 2016

Voleu celebrar Sant Jordi amb unes flors ben especials? Avui us propòs la recepta d’unes roses comestibles que inclouen un ingredient molt típic de la gastronomia mallorquina: la sobrassada. Tant si us agrada el dolç com si sou més de…

Llegeix-ne més

Aliments estrella de temporada: la família de les crucíferes

Publicat dia 3 febrer 2016

Digueu-li naps, digueu-li cols… les hortalisses de la família de les crucíferes (bròquil, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, rave, nap, etc.) són un dels grans tresors de la nostra gastronomia. Tot i que fins no fa gaire es pensava…

Llegeix-ne més

Comenta